Postup na piškotový korpus:
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Odvážíme hladkou mouku a moučkový cuk.
Pro přípravu těsta je vítaným pomocníkem kuchyňský robot (šetří čas i námahu), i když to samozřejmě jde i ručně.
Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Dáváme pozor, aby do bílků nespadla část žloutků (sníh by nešel dobře vyšlehat). Žloutky vkládáme rovnou do robotové mísy, bílky do vyšší misky k pohodlnému vyšlehání sněhu.
Z bílků vyšleháme (např. tyčovým mixérem s metlou) tuhý sníh, pro lepší tuhost do bílků přidáme špetku soli.
Ke žloutkům přisypeme moučkový i vanilkový cukr a robotovou metlou (na plný výkon robota) vyšleháme do pěny. Dále postupně vmícháme hladkou mouku a vypracujeme řídké těsto. Nakonec do těsta ručně jemně vmícháme tuhý bílkový sníh.
Těsto vlijeme na připravený plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme po celé ploše pekáče. Vložíme do středu rozpálené trouby a pečeme cca 10 minut (při vpichu dřevěná špejle či párátko nelepí).
Upečený plát korpusu na plechu lehce poprášíme moukou a přehodíme přes něj plátěnou utěrku. Plech s korpusem překlopíme. Sundáme plech a opatrně sloupneme pečící papír.
Korpus i s utěrkou podél kratší strany stočíme (zavineme) a dáme vychladit.
Postup na náplň a dohotovení rolády:
Pomeranč oloupeme, zbavíme důkladně bílé vnitřní strany slupky a nakrájíme na menší kousky (případně zbavíme pecek).
Zakysanou smetanu a tvaroh prošleháme společně s medem a cukrem moučkovým i vanilkovým, citronovou šťávou a kůrou (robot s metlou usnadní práci).
Směs necháme mírně vychladit.
Vychladlé těsto opatrně rozvineme. Potřeme jahodovou marmeládou, rozetřeme náplň a navrch rovnoměrně poklademe kousky pomeranče. Vzdálenější okraj korpusu zachováme volný (aby při rolování směs nevytékala).
Takto připravený korpus s náplní opět stočíme (již bez utěrky).
Hotovou roládu zabalíme do alobalu nebo plátěné utěrky a necháme řádně vychladit, ztuhnout (spojem dolů). Pokud roládě z piškotového korpusu poskytneme dostatečný čas na propojení s náplní (dva či tři dny v chladu), je lepší a vláčnější.
Roládu podáváme nakrájenou na plátky. Zdobíme dle libosti (šlehačkou, kousky pomeranče, cukrem, čokoládovou polevou, apod.).