Piškotová roláda s pomerančem

Rolády jsou velmi oblíbeným zákuskem. Pojem roláda je však velmi obecný. Nepřeberné množství druhů rolád se od sebe výrazně odlišuje jak náplní, tak zvoleným těstem na korpus.

Piškotové těsto neobsahuje žádný tuk a korpus je tedy velice lehký a jemný. Spolu s lahodnou smetanovou náplní doplněnou ovocem, v našem případě pomeranči, zaručuje vláčnost rolády. Vhodného ovoce do piškotové rolády je celá řada (jahody, broskve, meruňky, ananas…). Doporučujeme zvolit vždy jiný, kontrastní druh marmelády na potření korpusu. Též s cukrem je třeba zacházet přiměřeně ke kyselosti ovoce.

Suroviny:

Suroviny na piškotový korpus:

  • Vejce velká 4ks
  • Cukr vanilkový 1 sáče
  • Cukr moučka 100g
  • Sůl 1 špetka
  • Mouka hladká 100g
    + na poprášení korpusu
  • Máslo na vymazání plechu

 

Suroviny na náplň:

  • Pomeranč 300g
  • Zakysaná smetana 200g
  • Tučný tvaroh 200g
  • Med 2 lžíce
  • Cukr moučka 2 lžíce
  • Cukr vanilkový 20g (1 sáček)
  • Citronová šťáva 1 lžíce
  • Nastrouhaná citronová kůra
    z 1 menšího citronu
  • Jahodová marmeláda cca 3 lžíce

Postup:

Postup na piškotový korpus:

Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Odvážíme hladkou mouku a moučkový cuk.
Pro přípravu těsta je vítaným pomocníkem kuchyňský robot (šetří čas i námahu), i když to samozřejmě jde i ručně.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Dáváme pozor, aby do bílků nespadla část žloutků (sníh by nešel dobře vyšlehat). Žloutky vkládáme rovnou do robotové mísy, bílky do vyšší misky k pohodlnému vyšlehání sněhu.
Z bílků vyšleháme (např. tyčovým mixérem s metlou) tuhý sníh, pro lepší tuhost do bílků přidáme špetku soli.
Ke žloutkům přisypeme moučkový i vanilkový cukr a robotovou metlou (na plný výkon robota) vyšleháme do pěny. Dále postupně vmícháme hladkou mouku a vypracujeme řídké těsto. Nakonec do těsta ručně jemně vmícháme tuhý bílkový sníh.

Těsto vlijeme na připravený plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme po celé ploše pekáče. Vložíme do středu rozpálené trouby a pečeme cca 10 minut (při vpichu dřevěná špejle či párátko nelepí).

Upečený plát korpusu na plechu lehce poprášíme moukou a přehodíme přes něj plátěnou utěrku. Plech s korpusem překlopíme. Sundáme plech a opatrně sloupneme pečící papír.
Korpus i s utěrkou podél kratší strany stočíme (zavineme) a dáme vychladit.

 

Postup na náplň a dohotovení rolády:

Pomeranč oloupeme, zbavíme důkladně bílé vnitřní strany slupky a nakrájíme na menší kousky (případně zbavíme pecek).

Zakysanou smetanu a tvaroh prošleháme společně s medem a cukrem moučkovým i vanilkovým, citronovou šťávou a kůrou (robot s metlou usnadní práci).
Směs necháme mírně vychladit.

Vychladlé těsto opatrně rozvineme. Potřeme jahodovou marmeládou, rozetřeme náplň a navrch rovnoměrně poklademe kousky pomeranče. Vzdálenější okraj korpusu zachováme volný (aby při rolování směs nevytékala).

Takto připravený korpus s náplní opět stočíme (již bez utěrky).
Hotovou roládu zabalíme do alobalu nebo plátěné utěrky a necháme řádně vychladit, ztuhnout (spojem dolů). Pokud roládě z piškotového korpusu poskytneme dostatečný čas na propojení s náplní (dva či tři dny v chladu), je lepší a vláčnější.

Roládu podáváme nakrájenou na plátky. Zdobíme dle libosti (šlehačkou, kousky pomeranče, cukrem, čokoládovou polevou, apod.).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané