Piškotová roláda s máslovým krémem

Moučníkové domácí rolády miluji od dětství. Ta s dobrým máslovým krémem patří mezi mé favoritky, protože není nad lahodnou roládu, ve které krém krásně prostoupí lehký piškotový korpus. Dobrých máslových krémů existuje celá řada. Do rolády můžeme směle použít krém s přidáním pudingu, protože zavinutý korpus výborně zpevní. Vanilkový puding nám navíc dobře umožňuje další chuťové doplnění, jelikož vanilka se výborně snoubí s celou řadou dalších ingrediencí. V našem receptu jsme použili banán do krému a kakao do korpusu, ale variant je nepřeberně.

U tohoto zákusku si bohatě vystačíme s dvěma barvami, protože korpus nepotíráme marmeládou. Výrazná chuť marmelády by mohla zbytečně narušit zmíněnou lahodnost krémové rolády. Barvy můžeme samozřejmě prohodit tím, že kakao zapracujeme do krému, místo do těsta korpusu.
Nutno pouze podotknout, že připravujeme dostatečné množství krému tak, aby vystačil na potření rolád i svrchu, přičemž ani uvnitř krémem nešetříme. Roláda s větším množstvím máslového krému, je-li nepřeslazená, představuje naprostý luxus mezi ostatními roládami.

Suroviny:

Suroviny na piškotový korpus:

  • n Vejce velká 4ks
  • Cukr vanilkový 20g (1 sáček)
  • Cukr moučkový 100g
  • Mouka hladká 100g
    + na poprášení korpusu
  • Kakao 3 lžíce
    + na ozdobení hotové rolády
  • Máslo na vymazání plechu

 

Suroviny na krémovou náplň:

  • Máslo 375g (kostka a půl)
  • Mléko polotučné 0,75l
  • Puding vanilkový cca 55g (sáček a půl)
  • Cukr krupicový 2 lžíce
  • Banán 1 menší
  • Vaječný koňak (nejlépe domácí) 0,6dl

Postup:

Postup na piškotový korpus:

Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Odvážíme hladkou mouku a moučkový cukr.
Pro přípravu těsta je vítaným pomocníkem kuchyňský robot (šetří čas i námahu), i když to samozřejmě jde i ručně.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Dáváme pozor, aby do bílků nespadla část žloutků (sníh by nešel dobře vyšlehat). Žloutky vkládáme rovnou do robotové mísy, bílky do vyšší misky k pohodlnému vyšlehání sněhu.
Z bílků vyšleháme (např. tyčovým mixérem s metlou) tuhý sníh, pro lepší tuhost do bílků přidáme špetku soli.
Ke žloutkům přisypeme moučkový i vanilkový cukr a robotovou metlou (na plný výkon robota) vyšleháme do pěny. Dále postupně vmícháme hladkou mouku a řídké těsto obarvíme kakaem.

Těsto vlijeme na připravený plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme po celé ploše pekáče. Vložíme do středu rozpálené trouby a pečeme cca 10 minut (při vpichu dřevěná špejle či párátko nelepí).

Upečený plát korpusu na plechu lehce poprášíme moukou a přehodíme přes něj plátěnou utěrku. Plech s korpusem překlopíme. Sundáme plech a opatrně sloupneme pečící papír (zatím nevyhazujeme).
Korpus i s utěrkou podél kratší strany stočíme (zarolujeme) a dáme vychladit.

 

Postup na krémovou náplň a dohotovení rolády:

Vzhledem k delší časové náročnosti (vaření i zchladnutí) výroby krému s tímto začínáme ještě před pečením korpusu.

Předem zajistíme změknutí másla do pokojové teploty!
K uvaření pudingu je vhodné použít mlékovar s dvojitým dnem (tzv. pískáček), který před použitím nezapomeneme doplnit vodou.
Odměříme tři čtvrtě litru polotučného mléka.
Oloupaný banán vidličkou (v mělké misce nebo na talíři) rozmačkáme na kašičku.

Většinu odměřeného mléka vlijeme do „pískáčku“, osladíme dvěma lžícemi krupicového cukru a na vyšším stupni sporáku zahřejeme. Ve zbylém mléce (stačí cca 2 dl) rozmícháme vanilkový pudingový prášek (1 a ½ sáčku), který vlijeme do horkého mléka. Přivedeme k varu (mlékovar začne pískat) a od této doby metličkou často mícháme. Vaříme do zhoustnutí pudingu (cca 3-5 minut).
Do houstnoucího pudingu vmícháme vaječný likér a rozmačkaný banán. Odstavíme z plotny a za občasného zamíchání necháme částečně zchladnout. Potřebujeme však mít pudingovou směs pokojové teploty (stejně jako máslo), takže chladnutí můžeme urychlit přendáním do chladu (klidně lednice), ale se zakrytím potravinářskou fólií (aby se nevytvořil škraloup).
Pudingovou směs pokojové teploty přendáme do robotové mísy a domácím robotem metlou šleháme při plném výkonu několik minut do hladké konzistence.
Postupně přidáváme změklé máslo, též pokojové teploty (stejná teplota obou ingrediencí je velmi důležitá, jinak se vznikající krém začne srážet) a šleháme dále několik minut do hladké, ale tuhé konzistence krému. Hotový krém necháme ještě dotuhnout v ledničce (alespoň půl hodiny i delší čas).

Zchlazený korpus rozbalíme z utěrky. Potřeme větší vrstvou krému. Část krému (cca jednu čtvrtinu) ponecháme na finální potření rolády. Pomocí utěrky roládu zavineme (přirozeně opět podél kratší strany) a umístíme na oválnou mísu (talíř, tác), kterou můžeme vyložit odstřihnutým promaštěným pečícím papírem z pečení korpusu. Zbylým krémem potřeme roládu. Přizdobit můžeme lehkým posypáním kakaa.

Hotovou roládu umístíme do chladu (ledničky) a necháme alespoň jeden den (lépe 2-3 dny) odpočívat, což je důležité nejen na ztuhnutí rolády, ale hlavně na postupném prolnutí krému do korpusu.
Roládu krájíme na silnější plátky a servírujeme…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané