Pikantní utopenci

O tomto pokrmu můžeme více, nežli o kdejakém jiném tvrdit, že je domácí českou specialitou. Hlavně domácí, protože průmyslově vyráběným produktům zde pšenka opravdu nekvete. Vždyť i v hospodě jasně poznáme, zdali si dal někdo práci naložit utopence dle své receptury, nebo je jednoduše vyndá ze sklenice z nějakého velkoobchodu. Čest i lahůdkářstvím se svojí výrobou této speciality.

Nic se však nevyrovná utopencům z opravdu domácí produkce. Zde můžeme doplňkovými surovinami a ingrediencemi jasně ovlivnit nejen chuť, ale i strukturu, a tím i různé obměny známého fenoménu české studené kuchyně.
Pouze při domácím naložení máme kontrolu nad použitím základní suroviny! Tou je kvalitní špekáček s vysokým podílem masa…

Suroviny:

(8 porcí)

  • Větší špekáčky
    (min. podíl masa nad 30%) 8ks
  • Cibule (žlutá kuchyňská) 3 středně velké
  • Nakládaná okurka cca 4 ks
    (podle velikosti)
  • Nakládaná kapie (řezy) cca 2 lžíce
  • Kysané zelí
    (nejlépe doma naložené) cca 2 lžíce
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Hořčice plnotučná

Na nálev

  • Voda 8dl
  • Ocet 8% 2,5dl
  • Nálev z okurek 1dl
  • Nálev z nakládané kapie 1d
  • Nakládané červené
    chilli papričky 5-7ks
  • Nálev z chilli papriček 2 lžíce
  • Sůl 1 lžička
  • Cukr krupice 1,5 lžičky
  • Pepř černý celý 1 lžička
  • Bobkový list 4 menší lístky

Postup:

Nejprve zhotovíme nálev.
V hrnci smícháme vodu, ocet, nálev z okurek, nálev z nakládané kapie i trochu nálevu z nakládaných chilli papriček. Přidáme nadrobno nakrájené nakládané červené chilli papričky (i se semínky), přihodíme kuličky černého pepře, bobkové listy, osolíme a osladíme (množství na dvě cca litrové sklenice s utopenci uvádíme v surovinách).
Na sporáku lák přivedeme k mírnému varu, povaříme cca 5 minut a necháme (pozvolna, aby se chutě koření trochu uvolnily) vychladnout.
Je lepší mít vždy připraveno dostatečné množství láku, nežli nálev dovařovat. Na dvě sklenice po čtyřech utopencích potřebujeme min. 1,2 litru nálevu.

Kvalitní špekáčky zbavíme střívka a podélně rozřízneme (nedokrajujeme do konce).
Část loupané cibule (dle potřeby k naplnění utopenců) nakrájíme na tenké měsíčky, zbylou cibuli posléze krájíme na širší kolečka.
Nakládané okurky nakrájíme podélně na tenké plátky.

Oloupané a naříznuté špekáčky v řezu ochutíme čerstvě mletým barevnám pepřem a potřeme plnotučnou hořčicí (též pouze zevnitř). Špekáčky naplňujeme tenkými měsíčky cibule, plátky okurek, nakládanými řezy kapie a kysaným zelím. Do nedoříznutých špekáčků se snažíme vměstnat co nejvíce těchto surovin, ale tak, abychom mohli každý špekáček „zajistit“ párátky.

Takto připravené „nadité“ špekáčky vkládáme do uzavíratelných nádob (nejčastěji sklenic) a doplňujeme surovinami, které se do buřtů nevešly (kolečky cibule, plátky okurky, trochou kapiových řezů či kysaného zelí).
Zalijeme připraveným, vychladlým pikantním nálevem, uzavřeme a necháme 7-10 dní odpočívat v pokojové teplotě v temnu (stačí zakrýt utěrkou). Poté můžeme utopence podávat. K delšímu uchování sklenice přemístíme do chladu (lednice).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané