Pikantní tlačenkový salát

Mnoho možností na pořízení dobré tlačenky plné masa není. Pokud máme vyhlédnutý a ověřený zdroj, například u svého řezníka nebo po ochutnávce na farmářském trhu, kupujeme této české speciality raději větší množství. Nebo si tlačenku vyrobíme sami a máme ji také dostatek.

V obou případech jistě přijde vhod náš recept na pikantní tlačenkový salát, ve kterém, kromě kvalitní tlačenky, hrají hlavní roli feferonky. Kromě pikantnosti z čerstvých feferonek má salát příjemně sladkokyselou chuť zásluhou ostatních surovin a ingrediencí…

Suroviny:

(na větší mísu salátu)

  • Domácí masová tlačenka
    (nebo jiná kvalitní) cca 600g
  • Čerstvé feferonky (dlouhé různých barev)
    40g (před úpravou)
  • Čerstvé kapie 2ks (cca 120g)
  • Sterilovaná směs
    (kukuřice + červené fazole)
    v mírně slaném nálevu (Texas) 340g
  • Nakládané okurky 4ks (menší)
  • Stříbřité nakládané cibulky cca 50g
  • Šťáva z poloviny citronu cca 50cl
  • Šťáva z poloviny pomeranče cca 50cl
  • Ocet
  • Cukr třtinový
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
  • Polotvrdý sýr
    (eidam, gouda, ementál apod.) 200g
  • Srdíčkový salát 1ks

Postup:

Příprava na zhotovení pikantního tlačenkového salátu tkví v nakrájení, odšťavnění či scezení všech potřebných surovin, takže budeme potřebovat více misek a mističek.

Čerstvé feferonky různých barev nakrájíme na tenká kolečka. Převážnou část semínek odstraníme. Plátky feferonek přendáme do kastrůlku, zalijeme vodou (aby byly na tři cm ponořené), přidáme lžičku soli, lžíci třtinového cukru a lžíci octa. Přivedeme k varu a za průběžného míchání povaříme 5 minut (středním stupněm varu). Přes cedník slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
Čerstvé kapie rozřízneme podélně na půl, zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky.
Nakládané okurky nakrájíme na krátké tenké hranolky (kolečka napříč okurky překrájíme).
Stříbřité nakládané cibulky překrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti).
Texaskou sterilovanou směs (kukuřice a červené fazole) přes cedník scedíme, lák ponecháme.
Vymačkáme šťávu z poloviny většího citronu a pomeranče.
Sýr nakrájíme na centimetrové kostičky nebo na krátké hranolky.
Masovou tlačenku nakrájíme na kousky cca 2-3cm velké.

Ve větší pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) dostatečně rozpálíme olej (cca 1cm po dně). Vhodíme prudce, ale krátce (cca na dvě minuty) orestovat nudličky kapie spolu s předvařenými plátky čerstvých feferonek. Zasypeme lžící třtinového cukru, promícháme. V okamžiku, kdy cukr začíná karamelizovat, přilijeme citronovou a pomerančovou šťávu i nálev z texaské směsi. Osolíme lžičkou soli. Za průběžného míchání necháme šťávu zredukovat na polovinu a odstavíme z plotny.
Do horké směsi vmícháme nudličky okurek a scezenou směs kukuřice a fazolí. Nakonec, ještě za tepla, vmícháme kostičky čí hranolky sýra (dbáme, aby nebyly slepené) a kousky tlačenky.
Dozdobíme přetrhanými lístky křupavého srdíčkového salátu (až těsně před podáváním).

Pikantní tlačenkový salát můžeme podávat okamžitě (s oblíbeným pečivem), ještě mírně vlažný. Lepší je však v chladu dobře proleželý, kdy se z kvalitní domácí tlačenky uvolní část kolagenu a salát mírně zrosolovatí…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané