Příprava na zhotovení pikantního tlačenkového salátu tkví v nakrájení, odšťavnění či scezení všech potřebných surovin, takže budeme potřebovat více misek a mističek.
Čerstvé feferonky různých barev nakrájíme na tenká kolečka. Převážnou část semínek odstraníme. Plátky feferonek přendáme do kastrůlku, zalijeme vodou (aby byly na tři cm ponořené), přidáme lžičku soli, lžíci třtinového cukru a lžíci octa. Přivedeme k varu a za průběžného míchání povaříme 5 minut (středním stupněm varu). Přes cedník slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
Čerstvé kapie rozřízneme podélně na půl, zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky.
Nakládané okurky nakrájíme na krátké tenké hranolky (kolečka napříč okurky překrájíme).
Stříbřité nakládané cibulky překrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti).
Texaskou sterilovanou směs (kukuřice a červené fazole) přes cedník scedíme, lák ponecháme.
Vymačkáme šťávu z poloviny většího citronu a pomeranče.
Sýr nakrájíme na centimetrové kostičky nebo na krátké hranolky.
Masovou tlačenku nakrájíme na kousky cca 2-3cm velké.
Ve větší pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) dostatečně rozpálíme olej (cca 1cm po dně). Vhodíme prudce, ale krátce (cca na dvě minuty) orestovat nudličky kapie spolu s předvařenými plátky čerstvých feferonek. Zasypeme lžící třtinového cukru, promícháme. V okamžiku, kdy cukr začíná karamelizovat, přilijeme citronovou a pomerančovou šťávu i nálev z texaské směsi. Osolíme lžičkou soli. Za průběžného míchání necháme šťávu zredukovat na polovinu a odstavíme z plotny.
Do horké směsi vmícháme nudličky okurek a scezenou směs kukuřice a fazolí. Nakonec, ještě za tepla, vmícháme kostičky čí hranolky sýra (dbáme, aby nebyly slepené) a kousky tlačenky.
Dozdobíme přetrhanými lístky křupavého srdíčkového salátu (až těsně před podáváním).
Pikantní tlačenkový salát můžeme podávat okamžitě (s oblíbeným pečivem), ještě mírně vlažný. Lepší je však v chladu dobře proleželý, kdy se z kvalitní domácí tlačenky uvolní část kolagenu a salát mírně zrosolovatí…