Omytá rajčata zbavíme stopek a překrájíme na čtvrtiny (malá stačí na poloviny).
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
Feferonky (chilli papričky) zbavíme vnitřní dužiny a nasekáme nadrobno (pro větší pikantnost ponecháme část semínek).
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a nasekáme nadrobno.
Z poloviny většího svazku bazalky otrháme lístky a dáme stranou k pozdějšímu nasekání (až těsně před závěrem vaření).
V hrnci po dně zahřejeme olivový olej a vhodíme nakrájenou cibuli, kterou za průběžného míchání na středním stupni sporáku restujeme pouze dosklovata (cca 2 minuty). Přidáme nakrájené feferonky, dále restujeme cca 2 minuty. Přihodíme na minutku rozvonět česnek, přidáme med, promícháme, vložíme nakrájená rajčata a opět promícháme. Přilijeme víno, přidáme sušený zázvor (opatrně, pouze 2 špetky), celou skořici, bazalku i se stvoly (kromě odložených lístků) a osolíme (jeden a půl lžičky je tak akorát).
Přivedeme k varu, sporák stáhneme na minimum a dusíme nejprve zaklopené poklicí půl hodiny. Odklopíme (sporák zvýšíme o stupeň) a mírným varem vaříme další půlhodinu (potřebujeme rozvařená rajčata a dát dostatek času k vyvaření ingrediencí).
Nyní zcela změklá rajčata důkladně propasírujeme přes cedník s většími oky do čistého hrnce. Pasírujeme po menších částech pomocí vařečky, přičemž plochou stěrkou stíráme všechnu zeleninu zespodu sítka.
Propasírované čatní vrátíme na sporák a při středním stupni výkonu za občasného míchání zredukujeme do husté konzistence (trvá to dalších cca 40-50 minut).
Na poslední 2 minuty vmícháme nasekané odložené lístky bazalky. Odstavíme a necháme vychladnout.
Pro delší skladování můžeme čatní plnit do malých sterilizovaných sklenic a zavařit obvyklým způsobem, například v kastrole, kde horká voda (cca 80 °C) dosahuje do čtvrtiny sklenic (podložených utěrkou) cca 25 minut.