Pikantní rajčatové čatní

Čatní je výraz pro tepelné zpracování zeleniny nebo i ovoce.

Čatní zhotovujeme buď k přímému použití, například jako přílohový dip, nebo jako polotovar využívaný při přípravě mnoha pokrmů, třeba na pizzu, do těstovin či jako součást marinády nebo základ na omáčky i polévky.

Podle toho, z jaké základní suroviny čatní vyrábíme, se odvíjí i jeho struktura. Velmi často má konzistenci husté omáčky. To je příklad i čatní z rajčat…

Suroviny:

(cca 500ml čatní)

  • Rajčata (červená i žlutá) 1kg
  • Olej olivový (ne panenský
  • Cibule 1 velká
  • Česnek 4 větší stroužky
  • Čerstvé feferonky (chilli papričky) 2-3ks
  • Med 3 lžíce
  • Sůl 1 a ½ lžičky
  • Skořice celá 1ks
  • Bílé víno suché 1dl
  • Zázvor sušený 2 špetky
  • Čerstvá bazalka 1 větší svazek

Postup:

Omytá rajčata zbavíme stopek a překrájíme na čtvrtiny (malá stačí na poloviny).
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
Feferonky (chilli papričky) zbavíme vnitřní dužiny a nasekáme nadrobno (pro větší pikantnost ponecháme část semínek).
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a nasekáme nadrobno.
Z poloviny většího svazku bazalky otrháme lístky a dáme stranou k pozdějšímu nasekání (až těsně před závěrem vaření).

V hrnci po dně zahřejeme olivový olej a vhodíme nakrájenou cibuli, kterou za průběžného míchání na středním stupni sporáku restujeme pouze dosklovata (cca 2 minuty). Přidáme nakrájené feferonky, dále restujeme cca 2 minuty. Přihodíme na minutku rozvonět česnek, přidáme med, promícháme, vložíme nakrájená rajčata a opět promícháme. Přilijeme víno, přidáme sušený zázvor (opatrně, pouze 2 špetky), celou skořici, bazalku i se stvoly (kromě odložených lístků) a osolíme (jeden a půl lžičky je tak akorát).
Přivedeme k varu, sporák stáhneme na minimum a dusíme nejprve zaklopené poklicí půl hodiny. Odklopíme (sporák zvýšíme o stupeň) a mírným varem vaříme další půlhodinu (potřebujeme rozvařená rajčata a dát dostatek času k vyvaření ingrediencí).

Nyní zcela změklá rajčata důkladně propasírujeme přes cedník s většími oky do čistého hrnce. Pasírujeme po menších částech pomocí vařečky, přičemž plochou stěrkou stíráme všechnu zeleninu zespodu sítka.
Propasírované čatní vrátíme na sporák a při středním stupni výkonu za občasného míchání zredukujeme do husté konzistence (trvá to dalších cca 40-50 minut).
Na poslední 2 minuty vmícháme nasekané odložené lístky bazalky. Odstavíme a necháme vychladnout.

Pro delší skladování můžeme čatní plnit do malých sterilizovaných sklenic a zavařit obvyklým způsobem, například v kastrole, kde horká voda (cca 80 °C) dosahuje do čtvrtiny sklenic (podložených utěrkou) cca 25 minut.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané