Krevety (Caridea) jsou podřád desetinohých vyšších korýšů, který zahrnuje asi 2 500 druhů. Žijí v mořích i sladkých vodách. Krevety se loví (v noci) převážně v pobřežních vodách oceánů, moří a v deltách řek. Úspěšně se také chovají uměle v tzv. chovných rybnících. K přípravě pokrmů jsou používány královské, obří nebo tygří krevety či malé koktejlové krevetky. Krevety je možno připravovat vyloupané (pro konzumaci to bývá trochu snazší) nebo nevyloupané, což zajistí, že maso bude šťavnatější. Při vyloupávání krevet je nutné odstranit střívko, které zvláště u velkých krevet není tak chutné. Příprava se odvíjí od stavu, v jakém krevety přichází do naší kuchyně. Mohou být čerstvé, ty se poznají podle bledě šedé barvy. Pokud jsou tepelně upravené, předvařené, mají růžovou nebo naoranžovělou barvu. Krevety můžeme koupit nejen předvařené, ale již vyloupané a zbavené střívka.
Čerstvost ryb i ostatních vodních plodů je velmi důležitá (datuje se v řádu hodin a nepodléhá nutnému vyzrávání, jako je tomu u většiny ostatních mas). Je něco zcela jiného zakoupit opravdu čerstvý produkt v rybářské tržnici na pobřeží, nežli si tentýž produkt pořídit v české kotlině. Recepty z čerstvých mořských ryb a jiných živočichů patří spíše do přímořského prostředí. I když v rybárně nebo supermarketu vidíme zaledované, rádoby čerstvé plody moře, věřte, že zmíněná čerstvost je pryč (proces od vylovení, distribučnímu naložení, vlastní distribuce – dopravy, vyskladnění a uvedení do prodejny – bývá spojeno s pozdním zaledněním, a dlouhodobost prezentace v obchodě nevyjímaje).
Uvedené, jasné skutečnosti běžným spotřebitelům v nepřímořské zemi nedávají mnoho možností k pořízení opravdu čerstvé suroviny, co se mořských ryb a ostatních plodů týká. Chceme-li si na těchto plodech pochutnat i u nás doma, volíme při nákupu raději menší zlo, to znamená, výrobky okamžitě (nejlépe ještě na rybářských lodích) zamrazené. Co se krevet týká, je pro náš trh skvělá možnost nákupu čerstvé suroviny okamžitě předvařené a případně zamrazené. Ovšem, většina krevet ke koupi v Evropě je sycená chemií a vodou za účelem snížení ceny. Některé krevety jsou však pouze opatřeny glazurou z pitné vody jako ochrana proti vymrazení. Předvařené krevety (větší druhy navíc zbavené krunýře a střívka) velmi usnadňují jejich přípravu…