Medvědí česnek (Allium ursinum) je vytrvalá léčivá bylina s podzemní 4-6 cm dlouhou cibulí. Sbírají se však především listy. Obrovský obsah vitamínu C, který je v medvědím česneku obsažen, jakož i detoxikační účinky, nejlépe zachováme konzumací za syrova, nebo přidáním do pokrmu až v samém závěru tepelné úpravy.
Charakteristická česneková vůně medvědího česneku (lidově též lesní česnek) si nezadá s česnekem setým, jeho chuť je však výrazně jemnější. Listy medvědího česneku si můžeme nasbírat v našich lesích od konce února (v teplejších letech), někdy až do konce června, zejména ve vlhčích, spíše stinných místech (např. u potoků), kde vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty.
Od záměny s jedovatou konvalinkou nás spolehlivě ochrání specifická česneková vůně v prstech z promnutých listů.
Listy medvědího česneku (pravého či ukrajinského) v chladu vydrží poměrně dlouho, pro delší uskladnění můžeme tuto výjimečnou léčivou bylinu zamrazit, nebo upravit do podoby pesta, například s jádry piniových, vlašských či kešu ořechů…