Perníkový koláč se sušenými brusinkami

Perníkové koření je směs koření, které se používá k přípravě nejen klasického perníku (jehož původní receptura se však skládala pouze z medu, mouky a pepře), ale i jiných perníkových pokrmů.
Není jednotný recept na pravou perníkovou kořenící směs. Používá se v různých poměrech několik základních druhů koření a ingrediencí (mleté plody badyánu, nového koření, anýzu, kardamonu, koriandru a fenyklu, mleté skořice, hřebíčku a citronová kůra), které však mohou být obměňovány.
Jistě, mohli bychom si dát tu práci a sestavit originální poměr své perníkové směsi, ale pouhý nákup zmíněných druhů koření by jistě od pečení perníkového koláče každou hospodyňku odradil. Perníkových směsí je na našem trhu dostatek a ještě k tomu i ve formě dochuceného kypřícího prášku, který bychom do koláče stejně přidávali. Ano, některé směsi koření (protože je lépe nenamícháme) a kypřící prášky nebereme ani v domácí kuchyni jako velké zlo průmyslových polotovarů.

Lité těsto s perníkovým nádechem, dochucené a do tmavé barvy zbarvené kakaem je základem našeho perníkového koláče. Ten přímo v těstě chuťově doplňujeme sušenými brusinkami naloženými v červeném víně a samozřejmě promazáváme oblíbenou marmeládou (nejlépe z domácích zásob).
Citronová glazura perníkový koláč se sušenými brusinkami vhodně doplňuje…

Suroviny:

Suroviny na koláč:

(forma cca 35×20 cm)

  • Hladká mouka 320g
    + na vysypání pekáče
  • Kypřící prášek do perníku
    20g (1 sáček)
  • Cukr krupice 255g
  • Vanilkový cukr 20g (1 sáček)
  • Kakao 45g
  • Sůl 1 špetka
  • Vejce 1ks
  • Olej slunečnicový 130ml
  • Mléko polotučné 260ml
  • Sušené brusinky 200g
  • Červené víno 400 ml
  • Máslo na vymazání pekáče
  • Jahodová marmeláda
    (recept v kap. „Domácí polotovary“)

 

Suroviny na glazuru
(citronovou polevu):

  • Citronová šťáva 3 lžíce
  • Horká voda 3 lžíce
  • Moučkový cukr 300g
  • Perníkové koření 20g (1 sáček)

Postup:

Postup na koláč:

Předem namočíme na několik hodin sušené brusinky (nejlépe přes noc) do červeného vína (krásně nasáknou a nabobtnají).

Odvážíme a odměříme veškeré suroviny.
Pekáč nebo zapékací nádobu (o velikosti cca 35x20cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Troubu předehřejeme na 180 °C.

Těsto na koláč můžeme zamíchat ve větší míse ručně, ale robot je vítaným pomocníkem.
Do robotové mísy postupně vsypeme hladkou mouku (můžeme prosít pro lepší provzdušnění), kypřící prášek do perníku, krupicový i vanilkový cukr, kakao a špetku soli. Metlou promícháme nejprve sypké suroviny. Vklepneme vejce, přilijeme olej a mléko. Dále vymícháme řídké, lité těsto.
Nakonec do těsta vmícháme nabobtnalé brusinky.

Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a dáme péci do středu předehřáté trouby. Nezakryté pečeme 30-35 minut. Správné upečení perníku kontrolujeme vpichem špejle, která nesmí lepit.
Upečený perníkový koláč vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Vychladlý koláč přendáme pomocí ploché obracečky na prkénko a ostrým dlouhým nožem podélně rozřízneme. Spodní díl potřeme marmeládou a oba díly slepíme zpět k sobě (ponecháme na prkénku).

 

Postup na citronovou polevu:

Polevu můžeme v míse metličkou vymíchat ručně, nebo opět použít robota s metlou.
Do mísy vlijeme citronovou šťávu a horkou vodu (z varné konvice). Za stálého šlehání postupně přidáváme moučkový cukr. Vymícháme tak glazuru nepříliš husté konzistence, kterou ihned stěrkou nanášíme na povrch koláče.
I s prkénkem koláč přemístíme do chladu, aby poleva dobře ztuhla.

Po řádném zatuhnutí citronové polevy můžeme perníkový koláč se sušenými brusinkami ostrým, dlouhým nožem namočeným ve vodě porcovat na libovolně velké kousky a podávat…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané