Můžeme s veškerou pokorou přiznat, že výroba těstovin má základ v Itálii. V dnešní době strojově vyráběných těstovinových polotovarů, co se kvality týká, je tomu různě. Nejlepší je samozřejmě těstovina domácí, ale ne všechny druhy těstovin můžeme vytvořit doma. Penne je jeden z druhů strojově vytvořených těstovin, které se nám doma jen těžko podaří vyrobit (i přes různé nástavce na domácí strojek k tvarování těsta). Proto při nákupu polotovaru spoléháme na osvědčeného výrobce, a nemusí být přímo z Itálie.
Zdaleka nelze veškeré kulinářské produkty z těstovin přiřazovat k italské kuchyni. Vždyť těstoviny jsou součástí mnoha světových kulinářských specialit, tu českou nevyjímaje.
Podobně bychom mohli navodit téma smetanových omáček, které si přivlastnila francouzská kuchyně. Naše maminky a babičky i prababičky zajisté neznaly pojmy jako bešamel či veluté a přesto dokázaly vykouzlit výbornou sametovou smetanovou omáčku.
Tento recept není ukázkou ani italských těstovin, ani smetanových omáček přiřazovaných do francouzské gastronomie. Jedná se o naší originální, ryze českou domácí specialitu…