Pečený pstruh na másle s citronem a bylinkami, dušená baby karotka

Pstruh obecný potoční (Salmo trutta morpha fario) je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých, která je rozšířena prakticky v celé Evropě. Vyskytuje se ve středních a horních úsecích toků, v horských potocích i ve velkých nadmořských výškách. V České a Slovenské republice jej však můžeme nalézt i v úsecích řek pod přehradními nádržemi, kde se nachází vhodné životní podmínky. Pstruh potoční je citlivý na znečištění vody, ve které žije.

Pstruh je jedna z nejoblíbenějších ryb s jemným masem, při jejíž tepelné úpravě v naší kuchyni není třeba dochucování příliš výrazným kořením a kombinování s mnoha surovinami, které by této skvělé rybě na chuti více ubíraly, nežli přidávaly. Zvláště se vyvarujeme použití jakéhosi rybího koření, tento přípravek různého složení není vhodný na žádnou rybu, s výjimkou chtěného potlačení třeba rybničné bahenní pachuti, což u pstruha nehrozí.

Máslo, citron, sůl a sušené bylinky jsou výborné ingredience při pečení pstruha, které podtrhují rčení, že v jednoduchosti je krása.

Stejně tak volíme i lehkou zeleninovou přílohu. Dnes pstruha podáváme se zvlášť dušenou baby karotkou, doplněnou vařenými brambůrkami v páře…

Suroviny:

Suroviny na pstruha:
(2 porce)

  • Pstruh (potoční nebo duhový) 2ks
  • Citron 2 středně velké
  • Sůl (nejlépe mořská mletá)
  • Sušené bylinky
    (petrželka, celerová nať, kopr apod.)
  • Máslo cca 100g
  • Čerstvá hladkolistá petrželka
    k podávání
  • Trošku vody na podlití

 

Suroviny na dušenou baby karotku:
(2 porce)

  • Baby karotka (mražená) 350g
  • Máslo 70g
  • Sůl 2 špetky
  • Pepř černý čerstvě mletý 1 špetka
  • Kmín drcený 2 špetky
  • Voda na podlití

Postup:

Postup na pstruha:

Troubu předehřejeme na 200 °C.
Pekáč důkladně vytřeme máslem.

Vykuchané pstruhy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Pokapeme (i zevnitř) citronovou šťávou z poloviny citronu (ostatní citron nakrájíme na cca ½ cm široké půlkolečka). Ryby (opět hlavně i zevnitř) prosolíme (solí nemusíme příliš šetřit, citronová šťáva slanost do značné míry potlačuje) a okořeníme sušenými bylinkami (v našem případě celerovou natí) a vložíme do pekáče. Pstruhy naplníme kostičkami ztuhlého másla a několika plátky citronu.
Ostatní půlkolečka citronu vložíme do pekáče vedle ryb. Podlijeme malým množstvím vody (stačí tak půl decilitru) a dáme péci do středu rozpálené trouby.
Pečeme nezakryté cca 25-30 minut (podle velikosti ryb 250-300g). V polovině pečení pstroužky opatrně otočíme a opět zakápneme troškou vody. Z dobře upečené ryby jde lehce vyjmout páteřní kost.

Pečené pstruhy na másle s citronem a bylinkami podáváme s lehkou zeleninovou přílohou a zdobíme nasekanou petrželkou. Dnes jsme zvolili dušenou baby karotkou na másle doplněnou brambůrkami uvařenými v páře (recept v kapitole „Přílohy”).

 

Postup na dušenou baby karotku:

V hrnci (kastrole) rozpustíme máslo. Přidáme baby karotku (mraženou nemusíme rozmrazovat), kterou rovnou dochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a drceným kmínem. Podlijeme vroucí vodou do poloviny mrkviček. Přivedeme k varu a na dvou třetinách výkonu sporáku dusíme částečně zaklopené poklicí do měkka. Trvá to cca 15 minut, během kterých se voda vyvaří a v hrnci spolu s karotkou zůstává příjemně ochucené máslo vhodné k omaštění pokrmu se kterým je tato příloha podávána. Důležité je nenechat karotku příliš rozvařit!

Mrkvičku odstavíme z plotny a můžeme ihned servírovat.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané