Pstruh obecný potoční (Salmo trutta morpha fario) je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých, která je rozšířena prakticky v celé Evropě. Vyskytuje se ve středních a horních úsecích toků, v horských potocích i ve velkých nadmořských výškách. V České a Slovenské republice jej však můžeme nalézt i v úsecích řek pod přehradními nádržemi, kde se nachází vhodné životní podmínky. Pstruh potoční je citlivý na znečištění vody, ve které žije.
Pstruh je jedna z nejoblíbenějších ryb s jemným masem, při jejíž tepelné úpravě v naší kuchyni není třeba dochucování příliš výrazným kořením a kombinování s mnoha surovinami, které by této skvělé rybě na chuti více ubíraly, nežli přidávaly. Zvláště se vyvarujeme použití jakéhosi rybího koření, tento přípravek různého složení není vhodný na žádnou rybu, s výjimkou chtěného potlačení třeba rybničné bahenní pachuti, což u pstruha nehrozí.
Máslo, citron, sůl a sušené bylinky jsou výborné ingredience při pečení pstruha, které podtrhují rčení, že v jednoduchosti je krása.
Stejně tak volíme i lehkou zeleninovou přílohu. Dnes pstruha podáváme se zvlášť dušenou baby karotkou, doplněnou vařenými brambůrkami v páře…