Pečený mořský vlk s ajvarem, patizonové pyré

Mořčák evropský (Dicentrarchus labrax) či mořčák chutný (Morone labrax) je dravá mořská ostnoploutvá ryba, kterou v našich obchodech i restauracích však nalezneme spíše pod lidovým názvem „mořský vlk“. Obývá pobřežní vody východního Atlantiku od Norska, až po Senegal, znám je i ze Středozemního a Černého moře. Mořský vlk má bílé, jemné a velmi chutné maso. Proto není divu, že se stal prvním mořským druhem (kromě lososovitých ryb), který se začal komerčně chovat v Evropě. Hlavně ve středomořských oblastech je ve velkém množství chován na specializovaných farmách. Díky rychlé distribuci z nepříliš vzdálených oblastí si můžeme dopřát mořského vlka v zachlazeném stavu z našich rybích obchodů i supermarketů.

Jistě, je mnoho receptů na přípravu této skvělé ryby. Jako hlavní ingredienci můžeme třeba použít srbský dip zvaný „ajvar“, který je oblíbený minimálně na celém balkánském poloostrově, tedy i ve středomoří.
Nasolený mořský vlk naložený na krátkou dobu do šťávy z citrusových plodů spolu s ajvarem, to je vše, co mořčák evropský v našem receptu potřebuje. Zvláště, pokud použijeme kvalitní paprikový ajvar domácí výroby (recept v kapitole „Domácí polotovary“).
Patizonové pyré s podobnými ingrediencemi rybu jistě skvěle doplní…

Suroviny:

Suroviny na mořského vlka:
(2 porce)

  • Mořský vlk (vykuchaný) 2ks
  • Sůl
  • Limetková šťáva (z poloviny citronu)
  • Citronová šťáva (z poloviny citronu)
  • Grepová šťáva
    (z poloviny červeného grepu)
  • Ajvar (recept v kap. „Domácí polotovary“)
    cca 2 lžíce
  • Čerstvý křehký salát na doplnění
    (dubový, hlávkový apod.)
  • Plátky citrusů na zdobení
  • Patizonové pyré na přílohu

 

Suroviny na patizonové pyré:

  • Patizon cca 1kg
  • Voda na vaření
  • Sůl
  • Kmín mletý cca 2 špetky
  • Šťáva z 1/2 pomeranče
  • Šťáva z 1/2 červeného grepu
  • Šťáva z 1/3 limetky
  • Šťáva z 1/3 malého citronu
  • Ajvar cca 2 lžíce
  • Máslo 1 lžíce
  • Cukr třtinový
  • Čerstvá petrželka 1 hrst

Postup:

Postup na pečeného mořského vlka:

Vykuchané ryby ostrým nožem důkladně zbavíme šupinek (seškrabáváme směrem od ocasu k hlavě). Opláchneme pod tekoucí vodou a kůži na několika místech prořízneme (na obou stranách ryb).

Mořčáky na oválné míse (rybím talíři) pokapeme citronovou a limetkovou šťávou (i zevnitř) a prosolíme. Vydatně potřeme ajvarem (též i zevnitř) a zakápneme šťávou z poloviny červeného grepu. Necháme marinovat 1-2 hodiny (to je dostatečný čas na zhotovení patizonového pyré na přílohu).

Troubu rozpálíme na 220 °C.
Pekáč vymažeme máslem.

Marinované ryby vložíme do vymazaného pekáče a podlijeme veškerou šťávou z marinování. Dáme péci do středu rozpálené trouby. Při vyšší teplotě ryby pečeme nezaklopené z obou stran přibližně po 15ti minutách (vždy, dokud kůže nezačne zlátnout).

Pečeného mořského vlka s ajvarem servírujeme na oválném rybím talíři.
Osvěžujícím doplňkem je natrhaný křehký dubový (nebo jiný) salát zakápnutý citronem. Na přílohu jsme zvolili patizonové pyré se základními ingrediencemi shodnými jako při přípravě ryby, tj. citrusovou šťávou a ajvarem…

 

Postup na patizovoné pyré:

Z citrusových plodů vymačkáme šťávu tak, abychom v ní neměli pecky (trocha citrusové dužiny nevadí, naopak je vítána).
Čerstvou petrželku nasekáme najemno.

Opláchnutý patizon vertikálně překrájíme na osminy (lépe se tak zbavuje slupky i jadřince). Z jednotlivých dílů oškrábeme slupku (klasickou škrabkou na brambory) a nožem vyřízneme střední měkkou tkáň s jadýrky. Vhodíme do hrnce a zalijeme vodou. Osolíme (2 lžičky) a na sporáku přivedeme k varu. Vaříme zaklopené středním varem do úplného změknutí dužiny patizonu (cca 15-20 minut). Scedíme, vrátíme na sporák (střední stupeň), okmínujeme, přilijeme vymačkanou šťávou z citrusových plodů, přidáme cca 2 lžičky třtinového cukru, dvě lžíce ajvaru (nejlépe domácího pikantního), kostičku másla a zahřejeme. Odstavíme ze sporáku a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme.

Vrátíme na plotnu a mírným varem, za častého míchání provařujeme do požadované konzistence pyré. Během provařování doladíme chuť podle sebe (solí a cukrem). Nakonec do pyré vmícháme jemně nasekanou petrželku, odstavíme a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané