Mořčák evropský (Dicentrarchus labrax) či mořčák chutný (Morone labrax) je dravá mořská ostnoploutvá ryba, kterou v našich obchodech i restauracích však nalezneme spíše pod lidovým názvem „mořský vlk“. Obývá pobřežní vody východního Atlantiku od Norska, až po Senegal, znám je i ze Středozemního a Černého moře. Mořský vlk má bílé, jemné a velmi chutné maso. Proto není divu, že se stal prvním mořským druhem (kromě lososovitých ryb), který se začal komerčně chovat v Evropě. Hlavně ve středomořských oblastech je ve velkém množství chován na specializovaných farmách. Díky rychlé distribuci z nepříliš vzdálených oblastí si můžeme dopřát mořského vlka v zachlazeném stavu z našich rybích obchodů i supermarketů.
Jistě, je mnoho receptů na přípravu této skvělé ryby. Jako hlavní ingredienci můžeme třeba použít srbský dip zvaný „ajvar“, který je oblíbený minimálně na celém balkánském poloostrově, tedy i ve středomoří.
Nasolený mořský vlk naložený na krátkou dobu do šťávy z citrusových plodů spolu s ajvarem, to je vše, co mořčák evropský v našem receptu potřebuje. Zvláště, pokud použijeme kvalitní paprikový ajvar domácí výroby (recept v kapitole „Domácí polotovary“).
Patizonové pyré s podobnými ingrediencemi rybu jistě skvěle doplní…