Maso pečené společně s kořenovou zeleninou není žádnou novinkou. Naopak, kombinaci kořenové zeleniny s různými druhy mas můžeme považovat za klasiku staročeské kuchyně. Velice často se však použití kořenové zeleniny promítá v receptech do stylu svíčkové a v našich kuchyních by tak mohlo být „přesvíčkováno“. I když velice ctíme „Svíčkovou na smetaně“, jakožto i její různé variace, následující recept ji ani zdánlivě nepřipomíná. Kořenová zelenina při přípravě našeho králíka zdaleka neplní pouze funkci na základ zmíněné české speciality, ale slouží též jako součást přílohy pokrmu, který opravdu není omáčkou.
V tomto receptu využíváme chuť kořenové zeleniny v kombinaci s vínem. Na vlastní dochucení králíka nepoužíváme kořenící směsi kupované v pytlíčkách, ale koření věnujeme trochu více péče nadrcením v hmoždíři. To se vždy odrazí v každém pokrmu, i při pečení králíka vcelku.
Jídlo jistě ocení ti, kdo nemusí česnek, protože při této úpravě králíka není použit ani stroužek.
Při pečení používáme trik s namočeným a namačkaným pečícím papírem, sloužící k minimalizaci vysoušení masa v troubě. Velmi vhodnou přílohou ke králíkovi pečeném na kořenové zelenině jsou brambory. Není žádný důvod je nezakomponovat přímo do receptu a péci v jednom pekáči s ušákem, konec konců jsou také kořenovou zeleninou…