Pečené uzené kuřecí stehno na cibulce s ajvarem

Průmyslově uzené maso je velmi rozdílné kvality a způsob průmyslového uzení je zcela odlišný od postupů při klasickém uzení. Má na rozdíl od domácích udíren za účel výrobky pouze vybarvit, ochutit a aromatizovat. O různém podvodném přidávání náhražek (např. vody s polyfosfáty, zvýrazňovači chuti a dalšími éčky) se raději nebudeme ani zmiňovat, to bychom si uzené nemohli v běžném obchodě koupit vůbec.
Na maso se při průmyslovém uzení aplikuje tzv. tekutý udírenský kouř, doba skutečného uzení je pak příliš krátká. Výhoda tohoto uzení spočívá v tom, že takto upravené maso neobsahuje karcinogeny, které při běžném uzení v kouři vznikají. Nevýhodou je mdlá chuť a velmi nedostatečné prouzení, které mohlo nahradit další tepelnou úpravu. A právě proto musíme tyto výrobky vždy s patřičným dochucením ještě dále tepelně upravovat (není to jako maso, předem naložené v soli a dalších ingrediencích, vytáhnout z domácí udírny a zakrojit). U uzené drůbeže toto pravidlo platí dvojnásob.

Ajvar je velmi hustá papriková omáčka, neboli dip či čalamáda, kterou si můžeme předem připravit a uskladnit jako výborný domácí polotovar.
Potom stačí sáhnout do spíže nebo ledničky a ajvar použít k originálnímu receptu, třeba na pečená uzená kuřecí stehna

Suroviny:

(4 porce)

  • Uzené kuřecí stehno 4ks větší
    (8ks menší)
  • Cibule 1 větší
  • Kmín drcený 3 špetky
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Ajvar
    (recept v kap. „Domácí polotovary“) 3 lžíce
  • Olej (slunečnicový, řepkový)
  • Vývar uzený (drůbeží či jiný masový)
    nebo voda cca 2-3dl

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky přibližně 1cm velké.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Pekáč nebo kastrol vhodný do trouby vymastíme olejem.
Troubu rozpálíme na 200 °C.

V pánvi po dně rozpálíme olej. Vhodíme kostičky cibule a rovnou přidáme několik špetek drceného kmínu (aby měl čas se rozvonět). Na vyšším stupni sporáku, za častého míchání, cibulku restujeme pouze dosklovata (cca 2 minuty). Přihodíme plátky česneku, které necháme půl minutky rozvonět (nesmí zhořknout) a přidáme ajvar. Za stálého míchání základ dále restujeme cca 3 minuty a zalijeme vývarem nebo vodou. Minutku provaříme a odstavíme ze sporáku.

Uzená kuřecí stehna (opláchnutá pod tekoucí studenou vodou) vyskládáme do olejem vymaštěného pekáče (kastrolu) vrchní kůží dolů. Přelijeme cibulovým základem s ajvarem. Zaklopíme poklicí (nebo zakryjeme alobalem) a dáme péci do středu předehřáté trouby.
Zaklopená stehna pečeme nejprve 30 minut, stehna otočíme, troubu ztlumíme na 180 °C a při častém přelévání vznikajícím sosem dopékáme již nezakryté 10-15 minut (kůže na stehnech se nesmí začít připékat).

Pečené uzené kuřecí stehno na cibulce s ajvarem podáváme přelité výbornou šťávou z pekáče.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová či luštěninová kaše.
K našemu receptu jsme tentokrát zvolili kaši z červených fazolí s ajvarem a zakysanou smetanou (recept v kapitole „Přílohy”).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané