Pečené kuře s cibulí, žampiony a sušenými rajčaty

Ne nadarmo se říká „kuře stokrát jinak“. Toto přísloví potvrzuje, že vcelku pečené kuře se v našich domácnostech těší veliké oblibě. Bylo by jistě zajímavé, některým statistickým průzkumem získat informace třeba o tom, jak často se v běžných českých a moravských domácnostech peče kuře. Žádným důvěryhodným průzkumem však nelze zjistit množství receptů realizovaných v našich domácích kuchyních.
Jedním z nich je náš originální recept na „Pečené kuře s cibulí, žampiony a sušenými rajčaty“.

Název receptu vlastně říká vše podstatné. Specifická nádherná chuť nakládaných sušených rajčat vévodí za doprovodu cibule a žampionů (podpořená aromatickou vůní i chutí čerstvého tymiánu) celému pokrmu. Proto při pečení tohoto kuřete nepoužijeme ani trošku másla, ale využíváme pouze olej z naložených sušených rajčat…

Suroviny:

(4 porce)

  • Kuře 1 celé
  • Cibule 2 větší
  • Žampiony bílé cca 250g
  • Sušená rajčata nakládaná v oleji cca 150g
  • Olej z naložených sušených rajčat
  • Sůl
  • Kmín drcený
  • Čerstvý tymián cca 2 snítky
  • Voda na podlití

Postup:

Kuře očistíme a důkladně omyjeme. Necháme okapat a ze všech stran (i zevnitř) prosolíme a okořeníme drceným kmínem. Vnitřek kuřete vyplníme polovinou oloupané cibule (vcelku), několika celými žampiony a pár kousky sušených rajčat.
Otvor spíchneme jehlami nebo párátky.

Ostatní oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo (poloviny na tenčí plátky).
Žampiony nakrájíme na plátky.
Větší plátky sušených rajčat překrájíme napůl.
Pekáč vymažeme olejem ze sušených rajčat.
Troubu rozpálíme na 200 °C.

Do vymazaného pekáče dáme dochucené a naplněné kuře. Kolem kuřete rozprostřeme nakrájenou cibuli, žampiony a sušená rajčata (ze začátku pečení můžeme část cibule, žampionů a rajčat umístit i na kuře). Přidáme snítky čerstvého tymiánu. Podlijeme vodou cca 1 cm po dně pekáče a dáme péci do středu předehřáté trouby.

Celková doba pečení je (podle velikosti kuřete) přibližně 90-120 minut.
Po cca první půlhodince pečení kuře přelijeme vznikající šťávou, též po dalších 30ti minutách. Po dalších cca 20ti minutách kuře otočíme, zkontrolujeme stav tekutiny (přiměřené množství šťávy regulujeme případným dolitím vody, nebo naopak odebráním části tekutiny). Cibulku se žampiony a rajčaty na kuře již nedáváme, potřebujeme vypékat kůžičku dokřupava. Dále dopékáme kuře doměkka dalších 30-40 minut. Lepší barvu šťávy docílíme seškrabáváním výpeku přichycujícím se na stranách pekáče. Ke konci pečení kuřátko přeléváme výpekem častěji.
Před podáváním z upečeného kuřete vyjmeme jehly (párátka) použité ke sepnutí otvoru.
Cibuli, žampiony i rajčata z vnitřku kuřete použijeme při servírování k přizdobení jednotlivých porcí.

Naporcované kuře podáváme doplněné šťávou s cibulkou, žampiony a sušenými rajčaty. Výborné je s dušenou rýží i vařenými bramborami…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané