Výborná chuť, jemné a málo kalorické maso a obvykle jednoduchá příprava. To jsou hlavní přednosti pečeného kuřete u českých a moravských hospodyněk a kuchtíků, jakožto i strávníků, tak oblíbeného pokrmu. Pečení kuřátka nám dává volnou ruku pro obrovské množství variant a využití kuchařské fantazie. Nebo se můžeme soustředit na osvědčené recepty, třeba na ty z klasické české kuchyně. Jedním z nich je „pečené kuře po selsku“.
Cibule je základem receptů na pečené maso „po selsku“. Dochucení masa je velmi jednoduché, pouze sůl, kmín a česnek (u kuřete si můžeme dovolit bylinkovou kořenící směs).
Doma pečené maso (v tomto případě kuře) na selský způsob znamená vždy pokrm s vypečenou cibulkou a sosem z pekáče bez nastavení a zahuštění. Cibulový základ (doplněný drůbežím vývarem, případně pivem) s pečeným kuřetem však přímo vybízí k zhotovení drůbeží šťávy do zásoby (zamrazení) k dalšímu použití. To je však další recept s větším množstvím cibule (v kapitole domácí polotovary)…