Pečené kuře na rozmarýnu s mandlovou nádivkou

I pečené kuře bychom mohli zařadit do kategorie českých klasických jídel. Nicméně variant na tento pokrm je bezpočet, a nejen v českých zemích.

Jednou z možností, jak připravit a obohatit tento pokrm, je kuře naplnit dobrou nádivkou, čímž pečené kuře posuneme do úplně jiné dimenze.
Takže nejen s bylinkami pečené kuře, ale ještě skvělá nádivka navíc.

Právě vhodně zvolená nádivka je to, co dává tomuto receptu dvojí rozměr. Nejenže svou chutí naplněné kuře skvěle doplňuje. Současně nám nádivka pečená i mimo dutinu kuřete jídlo vlastně zdvojuje. Tím, že část nádivky pečeme v jednom pekáči, ale vedle kuřete docílíme (samozřejmě častým přeléváním vznikající šťávou) též vynikající chuť nádivky, na které si pochutnáme i bez kuřete. Jinými slovy, kuře a nádivka se při společném pečení navzájem potřebují…

Suroviny:

(4 porce)

  • Celé kuře 1 ks
  • Sůl
  • Kmín drcený
  • Máslo (ztuhlé) cca 120 g
    + máslo na vymazání pekáče
    a dodělání kůrčičky
  • Rozmarýn 2 větvičky
  • Voda na podlití

 

Na nádivku:

  • Máslo 125 g
  • Rohlík z předešlého dne 3 ks
  • Mléko 50 ml
  • Vejce 2 ks
  • Vejce vařené 1 ks
  • Uzené maso, povařené 150 g
  • Mandle, nahrubo nasekané 100 g
  • Hladkolistá petržel 2 hrsti
  • Hrášek čerstvý nebo mražený 1 hrst
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín mletý
  • Muškátový oříšek mletý 1 špetka
  • Strouhanka na obalení zbylé nádivky

Postup:

Začneme s přípravou nádivky.
Do mísy nakrájíme pečivo na kostičky.
Ze dvou vajec oddělíme žloutky od bílků (pozor, aby v bílcích nezůstala stopa žloutku, bílky budeme potřebovat na vyšlehání sněhu a stopa žloutku by nám způsobila zamezení vyšlehání tuhého sněhu).
Jedno vejce uvaříme natvrdo, vychladlé, oloupané nakrájíme na kostičky.
Uzené maso nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Oloupané mandle nasekáme.
Nasekáme petrželku.
V kastrůlku rozpustíme máslo.

Ve větší míse smícháme žloutky s rozpuštěným máslem, přidáme k rohlíkům, přilijeme mléko a necháme vsáknout do pečiva. Poté do směsi přimícháme ostatní ingredience: pokrájené uzené maso, nakrájené vařené vajíčko, hrášek, nasekané mandle a petrželku. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vše důkladně promícháme.

V další míse z bílků (do kterých jsme přidali špetku soli, aby lépe ztuhly) vyšleháme tuhý sníh a ihned opatrně a lehce vmícháme do nádivky.
Takto připravenou nádivku odložíme odpočinout a můžeme se pustit do kuřete.

Kuře důkladně omyjeme v čisté vodě (včetně dutiny) a osušíme.
Celé kuře včetně dutiny osolíme a okmínujeme. Kuře položíme na záda, do prostor prsou a stehen vložíme prsty mezi kůži a maso. Vytvoříme tak kapsy, do kterých vložíme na plátky nakrájené ztuhlé máslo. Tím bude kuře vláčné a nevysušené. Nádivkou naplníme dutinu (zbytek odložíme). Krční otvor i spodní otvor spíchneme párátky nebo sešijeme potravinářskou nití. Konce špalíčků stehýnek svážeme k sobě.

Troubu předehřejeme na 180 °C.
Pekáček lehce vymažeme máslem.
Vložíme kuře do pekáčku, mírně podlijeme vodou (zpočátku cca 1 cm), přihodíme větvičky rozmarýnu a pečeme nejprve zhruba 20 minut.
Dále přidáme do pekáčku zbylou nádivku, ze které jsme si vytvarovali šišky nebo koule obalené ve strouhance. Nádivku přelijeme vznikající šťávou v pekáči.
Troubu snížíme na 160 °C. Vrátíme pekáček s kuřetem a nádivkou do trouby a pečeme další cca hodinu a půl až dvě hodiny (podle velikosti kuřete). Po celou dobu pečení průběžně kontrolujeme množství šťávy, kterou přeléváme kuře i nádivku. V půlce pečení kuře otočíme, eventuálně můžeme přidat pár plátků másla na kuře pro kůrčičku a pečeme dozlatova i druhou stranu. Dle potřeby můžeme přilít trošku vody. Ke konci pečení se snažíme naopak šťávu zredukovat.
Hotové, dozlatova vypečené kuřátko zbavíme nití, či párátek a i s nádivkou uvnitř naporcujeme.

Podáváme s bramborami na různé způsoby společně s nádivkou, i tou, kterou jsme pekli v pekáči s kuřetem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané