Pečené králičí stehno na cibuli s jablky a černým pivem

Název pokrmu „Pečené králičí stehno na cibuli s jablky a černým pivem” v sobě zahrnuje tři nejdůležitější suroviny použité při pečení ušáka trochu netradičním způsobem.

Tento recept je vhodný nejen na přípravu králičích dílů (v našem případě běhů), ale i k pečení celého králíka. Základní chuť a vůně cibule doplněná jablky, podtržená černým pivem a dalšími ingrediencemi (například lehce medem karamelizovaným česnekem) nabízí neskutečný gurmánský zážitek.

Není mnoho co dodat k samotnému kulinářskému návodu. Jen je nám trochu smutno, že jsme při vymýšlení a realizaci našeho receptu dali za vděk koupeným králičím stehnům (resp. předním běhům) z komerčního velkochovu. Na talíři (nejen při focení) by se daleko lépe vyjímalo jedno stehno z pořádného králíka (či ramlice) z dobrého domácího malochovu, které vystačí na pořádnou porci. Rozdíl je patrný nejen z velikosti, ale i na kvalitě masa. Takže pokud máte možnost získat dobrého domácího králíka, neváhejte vyzkoušet naší králičí specialitu…

Suroviny:

(4 porce)

  • Králičí stehno 4 ks
    nebo přední běh 8 ks
    (jsou potřeba dva na porci)
  • Cibule 3 střední
  • Jablka 3 středně velká
  • Špek 200g
  • Sádlo na vymazání pekáče
  • Černé pivo 0,5l – 1l
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Kmín drcený
  • Česnek 1 celá velká palička
    (nebo několik menších)
  • Nové koření cca 8 kuliček
  • Pepř celý černý cca 10 kuliček
  • Jalovec cca 4 kuličky
  • Bobkový list cca 4 lístky
  • Rozmarýn 1 větvička
  • Med na potření česneku

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka.
Jablka zbavená slupek a jadřinců nakrájíme na silnější plátky (půlkolečka cca 1cm).
Celou větší paličku česneku (nebo několik menších) rozkrojíme horizontálně na dvě poloviny. Z jedné poloviny stroužky vyjmeme a očistíme.
Část špeku nakrájíme na hranolky k prošpikování, zbytek na kostičky.
Troubu rozpálíme na 180 °C.

Králičí běhy omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Tenkým, ostrým nožem zařízneme do masité části stehna otvor potřebný k prošpikování (dva až tři do každého stehna). Vsuneme hranolky špeku.
Maso ze všech stran osolíme, opepříme a okmínujeme drceným kmínem.

Do sádlem vymazaného pekáče vyskládáme vrstvu cibule a jablíček (polovinu). Poklademe okořeněná a osolená králičí stehna.
Přidáme koření: kuličky celého pepře, nového koření, jalovce, bobkový list, dále větvičku rozmarýnu a stroužky oloupaného česneku. Doplníme rozkrojenou paličkou (paličkami) česneku. Na stehna znovu naklademe zbylou cibuli a jablka. Podlijeme černým pivem (nejprve cca 0,3dl) a dáme péci do středu předehřáté trouby.

Pečeme nezakryté, nejprve 50-60 minut (podle velikosti stehen), tak aby maso bylo téměř měkké. Během pečení občas zkontrolujeme stav tekutiny, případně doléváme pivo (v první fázi pečení by stehna měla být z poloviny ponořená, aby se zbytečně nevysušovala).

Když máme králičí maso téměř měkké, slijeme do kastrolu téměř všechnu tekutinu (v pekáči ponecháme cca 1cm po dně) a taktéž přendáme většinu cibule a jablíček i s kořením (kromě palice česneku). Tekutinu na sporáku za občasného míchání redukujeme do konzistence hustší šťávy (cca 30-40 minut). Jablka i cibule se ještě více rozvaří, ale ne zcela.

Pekáč se stehny, na která přidáme kostičky špeku, vrátíme do trouby, zvýšíme výkon na 220 °C a králíka za přelévání zbylého piva a otočení dopékáme tak, aby maso zrůžovělo, ale nevysušilo se (z každé strany ještě cca 10-15 minut).

Paličku česneku vyjmeme a rozkrojenou část, okamžitě, horkou potřeme medem. Mírně nám zkaramelizuje bez další tepelné úpravy. Je to lahůdka vhodná na talíř jako doplněk (i samostatně).

Při servírování ke králíkovi používáme zredukovanou šťávu z kastrolu v kombinaci se zbylým výpekem s cibulí a jablíčky z pekáče.

Jako vhodná příloha se přímo nabízejí brambory vařené v páře.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané