Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka.
Jablka zbavená slupek a jadřinců nakrájíme na silnější plátky (půlkolečka cca 1cm).
Celou větší paličku česneku (nebo několik menších) rozkrojíme horizontálně na dvě poloviny. Z jedné poloviny stroužky vyjmeme a očistíme.
Část špeku nakrájíme na hranolky k prošpikování, zbytek na kostičky.
Troubu rozpálíme na 180 °C.
Králičí běhy omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Tenkým, ostrým nožem zařízneme do masité části stehna otvor potřebný k prošpikování (dva až tři do každého stehna). Vsuneme hranolky špeku.
Maso ze všech stran osolíme, opepříme a okmínujeme drceným kmínem.
Do sádlem vymazaného pekáče vyskládáme vrstvu cibule a jablíček (polovinu). Poklademe okořeněná a osolená králičí stehna.
Přidáme koření: kuličky celého pepře, nového koření, jalovce, bobkový list, dále větvičku rozmarýnu a stroužky oloupaného česneku. Doplníme rozkrojenou paličkou (paličkami) česneku. Na stehna znovu naklademe zbylou cibuli a jablka. Podlijeme černým pivem (nejprve cca 0,3dl) a dáme péci do středu předehřáté trouby.
Pečeme nezakryté, nejprve 50-60 minut (podle velikosti stehen), tak aby maso bylo téměř měkké. Během pečení občas zkontrolujeme stav tekutiny, případně doléváme pivo (v první fázi pečení by stehna měla být z poloviny ponořená, aby se zbytečně nevysušovala).
Když máme králičí maso téměř měkké, slijeme do kastrolu téměř všechnu tekutinu (v pekáči ponecháme cca 1cm po dně) a taktéž přendáme většinu cibule a jablíček i s kořením (kromě palice česneku). Tekutinu na sporáku za občasného míchání redukujeme do konzistence hustší šťávy (cca 30-40 minut). Jablka i cibule se ještě více rozvaří, ale ne zcela.
Pekáč se stehny, na která přidáme kostičky špeku, vrátíme do trouby, zvýšíme výkon na 220 °C a králíka za přelévání zbylého piva a otočení dopékáme tak, aby maso zrůžovělo, ale nevysušilo se (z každé strany ještě cca 10-15 minut).
Paličku česneku vyjmeme a rozkrojenou část, okamžitě, horkou potřeme medem. Mírně nám zkaramelizuje bez další tepelné úpravy. Je to lahůdka vhodná na talíř jako doplněk (i samostatně).
Při servírování ke králíkovi používáme zredukovanou šťávu z kastrolu v kombinaci se zbylým výpekem s cibulí a jablíčky z pekáče.
Jako vhodná příloha se přímo nabízejí brambory vařené v páře.