Pečené králičí stehno na česneku a slanině s listovým smetanovým špenátem a škvarkovými drbáky

Vzhledem k suchosti králičího masa bývá při jeho úpravě nedílnou součástí špek či slanina.
Nepříliš výraznou chuť králičího často zvýrazňujeme česnekem.
Již sama tato kombinace ingrediencí nám zaručuje kulinářský úspěch…

Pečení králíka si žádá vždy zvláštní pozornost, snažíme se o co nejmenší vysoušení masa.
Můžeme použít trik s navlhčeným pečícím papírem. Tento způsob pečení, který minimalizuje vysychání nejen králičího masa, popisujeme i v tomto receptu na králičí českou klasiku…

Suroviny:

Suroviny na králíka:
(3 porce)

  • Králičí stehno 3ks
  • Farmářská nebo anglická slanina
    150g
  • Špek 100g
  • Sádlo 2 lžíce
  • Cibule 2 větší
  • Česnek 3-4 větší stroužky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý barevný pepř
  • Vývar na podlévání
    (drůbeží, hovězí nebo zeleninový)

 

Suroviny na škvarkové drbáky:

  • Brambory 4 střední (cca 450g)
  • Rohlíky (housky) 5k
  • Mleté škvarky 100g
  • Vejce 1ks
  • Sůl 1 lžička

 

Suroviny na smetanový špenát:

  • Listový špenát 300g
  • Česnek 2větší stroužky
  • Cibule 1 střední
  • Olej (nebo máslo či sádlo) cca 2 lžíce
  • Smetana 1dl
  • Sůl
  • Čerstvě mletý barevný pepř

 

Postup:

Postup na pečená králičí stehna:

Králičí stehna opláchneme studenou vodou a osušíme. Z obou stran prosolíme (nejlépe hrubozrnnou solí z mlýnku), popepříme čerstvě mletým barevným pepřem a odložíme stranou.

Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka.
Polovinu oloupaného česneku nakrájíme na tenká kolečka.
Část slaniny a špeku upravíme na hranolky cca 5cm dlouhé a 1cm široké ke špikování, zbytek nakrájíme na kostky.
Troubu předehřejme na 160 °C.

Tenkým, ostrým nožem zařízneme do masité části stehna otvor potřebný k prošpikování. Vsuneme hranolky špeku a slaniny (tři do každého stehna).
Takto prošpikovaná stehna krátce zprudka orestujeme na pánvi se sádlem a dáme stranou. Z obou stran potřeme částí prolisovaného česneku.
Do rozpáleného výpeku dáme kostičky slaniny a špeku, minutu restujeme, přidáme cibuli a opět restujeme dosklovata.

Orestovanou cibulovou směs se slaninou přendáme do pekáče, vložíme stehna, plátky česneku a podlijeme vývarem (cca 1 a ½ cm). Dáme zahřát do předehřáté trouby na 10 minut. Poté maso zakryjeme namočeným a promačkaným pečícím papírem a utěsníme poklicí nebo druhým dílem pekáče (v nouzi utěsníme alobalem).
Pečeme nejprve cca 1 hodinu s občasným přelíváním. Dále pečeme odklopené a bez papíru dvakrát 25 minut při otočení stehen. Průběžně kontrolujeme množství tekutiny v pekáči. Podle potřeby přidáme vývar nebo naopak odebereme (na cca 1cm po dně pekáče).
Králíka podáváme přelitého zbylým silným výpekem bez jakéhokoli zahušťování.

Postup na škvarkové drbáky:

Do velkého hrnce nebo kastrolu dáme vařit osolenou vodu (dbáme základního pravidla při vaření knedlíků – voda čeká na knedlíky, nikoli obráceně).

Oškrábané brambory nastrouháme do mísy (nevymačkáváme) a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Osolíme, přidáme vejce, namleté škvarky a pomalu, řádně promícháme (dáváme si načas z důvodu nasáknutí žemle).
Rukama tvarujeme kulaté knedlíky (průměr cca 10cm), které se snažíme co nejvíce utemovat a rovnou vkládáme do připravené vroucí vody.
Vaříme cca 20 minut. Asi v polovině vaření knedlíky opatrně (protože jsou křehké) otočíme. Uvařené drbáky vyjmeme (třeba cedníčkem) a necháme zcela zchladnout (ztuhnout).
Před podáváním znovu ohříváme.

Postup na smetanový špenát:

Do vroucí osolené vody dáme na cca 2-3 minuty spařit listy špenátu (listy baby špenátu samozřejmě kratší dobu). Scedíme přes síto a dáme schladit do připravené ledové vody (z důvodu zachování svěží zelené barvy), znovu scedíme a necháme odkapat.

V hrnci nebo kastrolu na rozehřátém (nerozpalujeme zcela na maximum) oleji (másle nebo sádle) zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.
Vložíme listy špenátu, prolisovaný česnek, přilijeme smetanu, osolíme a opepříme. Smetanu necháme za stálého míchání zredukovat na minimum a odstavíme.
Tímto máme špenát hotový bez žádného přidávání jíšky či mouky. Smetana nám špenát dostatečně zahustila.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané