S pečenými brambory se v naší vlasti setkáváme od dob, kdy se tato zelenina začala v českých zemích úspěšně pěstovat (od 17. Století). Ač je pravlastí brambor západní část Jižní Ameriky na vysoko položených náhorních rovinách And, v našich středoevropských podmínkách, zejména v horských oblastech a vrchovinách se této zelenině velmi dobře daří.
S upečenými bramborami přímo v ohništi se dnes setkáme jen zcela výjimečně, ale můžeme si připomenout jednoduchý staročeský recept na pečené pozdní brambory „bum“, který má nejhlubší kořeny v jižních Čechách. Pečené brambory ve slupce, dochucené pouze s kmínem (solené až při konzumaci) a podávané s máslem a kysaným mlékem byly často hlavním jídlem v chudších oblastech.
Pokud by se nám v dnešní době omaštěné pečené brambory (s kefírem, podmáslím či acido mlékem) jako hlavní chod zdály málo, můžeme tento jednoduchý recept využít jako skvělou přílohu nahrazující brambory vařené…