Pečené brambory „bum“

S pečenými brambory se v naší vlasti setkáváme od dob, kdy se tato zelenina začala v českých zemích úspěšně pěstovat (od 17. Století). Ač je pravlastí brambor západní část Jižní Ameriky na vysoko položených náhorních rovinách And, v našich středoevropských podmínkách, zejména v horských oblastech a vrchovinách se této zelenině velmi dobře daří.

S upečenými bramborami přímo v ohništi se dnes setkáme jen zcela výjimečně, ale můžeme si připomenout jednoduchý staročeský recept na pečené pozdní brambory „bum“, který má nejhlubší kořeny v jižních Čechách. Pečené brambory ve slupce, dochucené pouze s kmínem (solené až při konzumaci) a podávané s máslem a kysaným mlékem byly často hlavním jídlem v chudších oblastech.
Pokud by se nám v dnešní době omaštěné pečené brambory (s kefírem, podmáslím či acido mlékem) jako hlavní chod zdály málo, můžeme tento jednoduchý recept využít jako skvělou přílohu nahrazující brambory vařené…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Brambory středně velké
    (ne rané) cca 500g
  • Kmín drcený
  • Máslo (k podávání)
  • Sůl hrubozrnná (k podávání)

Postup:

Pozdní brambory (zbavené případných klíčků) namočíme do teplé vody a necháme cca ½ hodiny odmočit. Řádně očištěné brambory (např. kartáčkem) propláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout.
Troubu rozpálíme na 200 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem.

Omyté, suché brambory podélně překrojíme a vyskládáme na plech s pečícím papírem, řezem nahoru.
Na řezu brambory okmínujeme drceným kmínem a dáme péci do středu předehřáté trouby.
Doba potřebná na propečení brambor je 40 minut. Posledních 15 minut pečení hlídáme správné opečení brambor na řezu. V případě nahnědlé kůrčičky brambory přikryjeme alobalem a dále dopékáme zakryté. Pokud se naopak kůrčička nevytváří, tak na posledních cca 5-10 minut zvýšíme výkon trouby naplno.

Při servírování horké brambory nakrojíme a doplňujeme plátkem másla (máslo se rozpustí k namáčení) a dle chuti solíme (nejlépe hrubozrnnou solí).
Ztuhlé máslo můžeme též podávat zvlášť, k přímému vkládání plátků do brambor až při konzumaci.
Pečené brambory „bum“ podáváme jako hlavní chod s kysaným mlékem, nebo jako přílohu k vybraným pokrmům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané