Pečené bramborové lupínky

Bramborové lupínky pečené v troubě jsou další skvělou přílohou z brambor využívanou zejména k minutkovým masitým pokrmům.

Lupínky si před upečením v naší troubě jistě okořeníme tak, aby přímo ladily nebo naopak kontrastovaly s připravovaným masem…

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Brambory 800g
  • Koření dle požadované chuti
    (např. mleté chilli papričky, mletý kmín, sušený česnek, sušené bylinky, mletá sladká paprika, mleté kari koření apod.)
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
    na potření
  • Sůl k případnému dochucení

Postup:

Dva plechy (čtyři porce se na jeden nevejdou), vyložíme pečicím papírem (papír podkápneme troškou oleje, aby lépe přilnul k plechu).
Troubu předehřejeme na 220 °C.

Oškrábané syrové brambory (uchovávané ve vodě, aby nezčernaly) osušíme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2mm).
Jednotlivé lupínky vyskládáme na pečící papír (nesmí se překrývat). Potřeme olejem a velmi lehce poprášíme zvoleným kořením. Svéráznou chuť lupínků docílíme pouze jedním čí dvěma druhy koření. Syrové bramborové plátky předem nesolíme!

Do rozpálené trouby vložíme oba plechy s plátky brambor (spodní plech co nejníže, vrchní s dostatečným odstupem, ale ne zcela nahoru). Pečeme nejprve 10 minut, poté plechy prohodíme a pečeme ještě 8 minut.
Vrchní plech vyjmeme a lupínky co nejrychleji otočíme. Vrátíme do trouby místo spodního plechu, ve kterém lupínky též obrátíme a dáme na horní patro trouby.
Nyní musíme již lupínky bedlivě hlídat, aby se nespálily. Dopékáme přibližně ještě 2 minuty, vypneme troubu a dle potřeby necháme dojít nebo vyndáme z trouby.

Teplé podáváme. Podle chuti můžeme těsně před podáváním mírně osolit, vhodnější je mít slánku na stole.
Takto upečené bramborové lupínky z čerstvých dobrých brambor nejenže za tepla poslouží jako originální příloha k mnoha specialitám. Po vychladnutí ve všech směrech předčí nechvalně známé průmyslově vyráběné chipsy, ochucované pouze syntetickou chemií…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané