Bramborové lupínky pečené v troubě jsou další skvělou přílohou z brambor využívanou zejména k minutkovým masitým pokrmům.
Lupínky si před upečením v naší troubě jistě okořeníme tak, aby přímo ladily nebo naopak kontrastovaly s připravovaným masem…
Bramborové lupínky pečené v troubě jsou další skvělou přílohou z brambor využívanou zejména k minutkovým masitým pokrmům.
Lupínky si před upečením v naší troubě jistě okořeníme tak, aby přímo ladily nebo naopak kontrastovaly s připravovaným masem…
(3-4 porce)
Dva plechy (čtyři porce se na jeden nevejdou), vyložíme pečicím papírem (papír podkápneme troškou oleje, aby lépe přilnul k plechu).
Troubu předehřejeme na 220 °C.
Oškrábané syrové brambory (uchovávané ve vodě, aby nezčernaly) osušíme a nakrájíme na tenké plátky (cca 2mm).
Jednotlivé lupínky vyskládáme na pečící papír (nesmí se překrývat). Potřeme olejem a velmi lehce poprášíme zvoleným kořením. Svéráznou chuť lupínků docílíme pouze jedním čí dvěma druhy koření. Syrové bramborové plátky předem nesolíme!
Do rozpálené trouby vložíme oba plechy s plátky brambor (spodní plech co nejníže, vrchní s dostatečným odstupem, ale ne zcela nahoru). Pečeme nejprve 10 minut, poté plechy prohodíme a pečeme ještě 8 minut.
Vrchní plech vyjmeme a lupínky co nejrychleji otočíme. Vrátíme do trouby místo spodního plechu, ve kterém lupínky též obrátíme a dáme na horní patro trouby.
Nyní musíme již lupínky bedlivě hlídat, aby se nespálily. Dopékáme přibližně ještě 2 minuty, vypneme troubu a dle potřeby necháme dojít nebo vyndáme z trouby.
Teplé podáváme. Podle chuti můžeme těsně před podáváním mírně osolit, vhodnější je mít slánku na stole.
Takto upečené bramborové lupínky z čerstvých dobrých brambor nejenže za tepla poslouží jako originální příloha k mnoha specialitám. Po vychladnutí ve všech směrech předčí nechvalně známé průmyslově vyráběné chipsy, ochucované pouze syntetickou chemií…
Náš TIP na PDF recept: Pečené bramborové lupínky
Náš TIP na PDF recept: Pečené bramborové lupínky
Náš TIP na PDF recept: Slaninové brambory
Náš TIP na PDF recept: Přírodní bramborové hranolky pečené v troubě
Náš TIP na PDF recept: Domácí bramborové krokety
Náš TIP na PDF recept: Smetanové brambory s pórkem a cherry rajčátky
Náš TIP na PDF recept: Pečené brambory "bum"
Náš TIP na PDF recept: Škubánky opékané na sádle
Náš TIP na PDF recept: Bramboráčky
Náš TIP na PDF recept: Brambory vařené v páře
Náš TIP na PDF recept: Šťouchané brambory s cibulí a slaninou
Náš TIP na PDF recept: Šťouchané brambory s máslem a bylinkami
Náš TIP na PDF recept: Batáty vařené v páře
Náš TIP na PDF recept: Bramborová kaše
Náš TIP na PDF recept: Bramborové pyré
Náš TIP na PDF recept: Zámecká zelenina