Pečená šunka s vejci, cibulí a sýrem – hemenex

K velice oblíbeným vajíčkovým pokrmům připravovaných na pánvi (třeba k snídani) patří i známý hemenex.

Recept na hemenex je velice jednoduchý a je pouze jeden.
Na rozehřátém oleji v pánvi prohřejeme plátek (plátky) šunky, na který vyklepneme vejce, osolíme a po zatažení bílku (žloutek má být tekutý) odstavíme. Toto je základní hemenex.

Doma si však tento recept rozšiřujeme podle chuti a obsahu ledničky k obrazu svému. Není to již klasický hemenex, ale třeba pečená šunka s vejci, cibulí a sýrem. Pokrm tedy pojmenováváme podle zvolené varianty.

Suroviny:

(1 porce)

  • Čerstvá vejce 2ks
  • Šunka 50g
  • Cibule ½ větší
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    (případně sádlo) cca 2 lžíce
  • Sůl
  • Tvrdý sýr dle chuti
    (např. ementálského typu)
  • Pepř černý nebo barevný,
    čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Nakládané okurky
    nebo čerstvá zelenina k podávání

Postup:

Na menší pánvi mírně rozehřejeme olej a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kterou zpěníme (nikoli přímo dozlatova, cibule se smaží po celou dobu) a sporák stáhneme na nižší stupeň.
Dále na pánev vložíme na plátky nakrájenou šunku a necháme krátce prohřát (orestovat).
Na šunku opatrně vyklepneme vajíčka tak, aby se bílek po pánvi co nejvíce rozprostřel a žloutek naopak zůstal neporušený. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem. Pikantnost můžeme zdůraznit mletými chilli papričkami.
Na závěr vložíme na plátky nakrájený sýr (nebo nastrouhaný) a pánev odstavíme (vejce dojdou). V této fázi si můžeme vypomoci krátkým zaklopením poklicí. Vajíčkový bílek by měl být zcela ztuhlý, naopak žloutky mírně tekuté (nahniličko).
Hotový pokrm opatrně přesuneme na talíř.

Vhodným doplňkem je čerstvá i nakládaná okurka či jiná zelenina.
Podáváme s pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané