Pečená řepa se sýrem a medem

Zajímavý předkrm či zdravá slano-sladká pochoutka.
Význam červené řepy a pochopení jejích blahodárných účinků na náš organismus je znám (více u receptu „Karpáčo z červené řepy“ v kapitole salátů). Velmi oblíbených top receptů z této suroviny je však pomálu. Červenou řepu známe více méně jako naložený polotovar ze sklenic v regálech supermarketů. Obchodníci nám řepu celoročně nabízejí i v čerstvém podání. Je jen na nás, jak s touto zatím cenově velice dostupnou surovinou naložíme…

Ze čtyř středně velkých řep máme pekáč výborného pokrmu. Počet jednotlivých porcí uvádíme pouze orientačně. Záleží, jestli řepu konzumujeme jako večeři či svačinu nebo v malých porcích, coby předkrm.

Suroviny:

(4-8 porcí)

  • Červená řepa 4 střední bulvy
  • Sýr s modrou plísní 250g
    (lepší je varianta s méně dostupným kozím sýrem)
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Saturejka sušená
  • Mandle neloupané 40g
  • Med cca 2 lžíce
  • Olej slunečnicový nebo řepkový

Postup:

Opláchnuté bulvy řepy částečně předvaříme ve (vodě cca 15 min. nebo v parním hrnci cca 20 min.) do poloměkka. Po mírném zchladnutí řepu zbavíme slupky.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Troubu předehřejeme na 180 °C.

Oloupané bulvy červené řepy rozkrájíme na měsíčky nebo jiné větší kousky, které vložíme do pekáče vymazaného olejem. Posolíme, opepříme a dochutíme saturejkou. Přisypeme celé mandle a zakápneme medem. Dáme péci do středu předehřáté trouby.
Nezakryté pečeme nejprve cca 20 minut. Poté přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný sýr s modrou plísní nebo kozí sýr (část sýru ponecháme na přizdobení hotového pokrmu) a dopečeme ještě cca 15 minut. Ke konci pečení řepu přeléváme vzniklou medovou šťávou, se kterou pokrm i podáváme.
Zdobíme odloženým nastrouhaným sýrem.

Vhodnou přílohou k takto upečené řepě je čerstvé bílé pečivo nebo toast.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané