Pečená dýně s medem, ořechy a klobásou

Na sklonku léta a na podzim máme dýňovou sezonu. Nejoblíbenějším druhem dýně pěstované na našich zahrádkách je „Hokkaidó”, zvláště proto, že při její přípravě odpadává hrubá práce s odstraňováním slupky.

Dýně je v našich zeměpisných podmínkách rozšířenou zeleninou. V sezoně ji koupíme téměř za babku.
Důvod
je jasný. Nadúroda dýní je jasnou příčinou toho, že ji hodně lidí nekupuje, protože ji jednoduše dostanou.
Vzniká tak mnoho receptů z této zeleniny.
Pečenou dýni s medem, ořechy a klobásou lze konzumovat jako
delikatesu třeba k večeři či svačině.
Při úpravě na malé porce si ji můžeme dopřát i jako nestandardní,
ale originální předkrm slano-sladké chutě…

Suroviny:

(na jednu menší dýni)

  • Dýně Hokkaidó 1 menší
  • Tvrdá kvalitní klobása cca 300g
  • Neloupané mandle 70 g
  • Kešu oříšky 70g
  • Vlašské ořechy 70g
  • Med 5 lžic
  • Máslo 50 g
  • Sádlo na vymazání plechu
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Kmín drcený
  • Tymián sušený
  • Rajčata 2 menší

Postup:

Dýni umyjeme (Hokkaidó se neloupe) a rozkrojíme na čtvrtky (větší dýni na menší klínky). Vydlabeme semínka.
Ořechy a mandle nožem nasekáme na větší kousky.
Rajčata překrájíme na čtvrtky nebo na kolečka. Klobásu nakrájíme na kolečka.
Máslo rozpustíme.
Plech na pečení vymažeme sádlem.
Troubu rozpálíme na maximum.

Do mísy nasypeme nasekané ořechy a mandle. Zalijeme rozpuštěným máslem. Přidáme med, osolíme lžičkou soli, opepříme a dochutíme drceným kmínem a sušeným tymiánem (od každého několik špetek). Vše smícháme.

Na vymazaný plech rozložíme klínky dýně. Na ně naklademe připravenou směs. Zakryjeme alobalem.
Pečeme zprvu naplno 15 minut, poté troubu ztlumíme na 175 °C, odstraníme alobal, přidáme nakrájená rajčata a pečeme dalších cca 35 minut. Během pečení každých deset minut dýni přeléváme vytvářejícím se výpekem z medu a dýně stékajícím na plech. Dýně se nesmí během pečení zbarvit do tmavě hněda, měla by si zachovat přirozenou zlatavou barvu.

Takto připravenou dýni podáváme teplou. Příloha není nutná, ale lze přiložit toast z bílého pečiva.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané