Patizonové pyré s citrusovou šťávou a ajvarem

Patizon je kultivar tykve obecné (Cucurbita pepo var. patissoniana). Podobně jako u dýně je i patizonů celá řada barvou i tvarem odlišných druhů (nejčastěji ve tvaru různě zvrásněného disku, bílé, zelené či oranžové barvy). Obsahují důležité minerální látky a vitamín C.

Patizonová dužina, jako by si přímo říkala o zhotovení pyré. Přidáním šťávy z citrusových plodů docílíme pyré neskutečné lahody. Jemné zabarvení paprikovým ajvarem ještě dodá našemu pyré patřičný šmrnc…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Patizon cca 1kg
  • Voda na vaření
  • Sůl
  • Kmín mletý cca 2 špetky
  • Šťáva z 1/2 pomeranče
  • Šťáva z 1/2 červeného grepu
  • Šťáva z 1/3 limetky
  • Šťáva z 1/3 malého citronu
  • Ajvar (recept v kap. „Domácí polotovary“)
    cca 2 lžíce
  • Máslo 1 lžíce
  • Cukr třtinový
  • Čerstvá petrželka (hadkolistá, kudrnka)
    1 hrst

Postup:

Z citrusových plodů vymačkáme šťávu tak, abychom v ní neměli pecky (trocha citrusové dužiny nevadí, naopak je vítána).

Opláchnutý patizon vertikálně překrájíme na osminy (lépe se tak zbavuje slupky i jadřince). Z jednotlivých dílů oškrábeme slupku (klasickou škrabkou na brambory) a nožem vyřízneme střední měkkou tkáň s jadýrky.
Dužinu vhodíme do hrnce a zalijeme vodou. Osolíme (2 lžičky soli) a přivedeme k varu. Vaříme zaklopené středním varem do úplného změknutí dužiny patizonu (cca 15-20 minut). Scedíme, vrátíme na sporák, okmínujeme, přilijeme šťávu z citrusových plodů, přidáme cca 2 lžičky třtinového cukru, dvě lžíce ajvaru (nejlépe domácího pikantního), kostičku másla a zahřejeme.
Odstavíme ze sporáku a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme.
Vrátíme na plotnu a mírným varem, za častého míchání provařujeme do požadované konzistence pyré. Během provařování doladíme chuť podle sebe (solí a cukrem). Nakonec do pyré vmícháme jemně nasekanou petrželku, odstavíme a podáváme.

Patizonové pyré s citrusovou šťávou a ajvarem je výbornou, lahodnou, lehkou a zdravou přílohou k pečeným a grilovaným masům, zvěřině, skopovému či jehněčímu. Zvláště skvěle se hodí k rybám…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané