Z citrusových plodů vymačkáme šťávu tak, abychom v ní neměli pecky (trocha citrusové dužiny nevadí, naopak je vítána).
Opláchnutý patizon vertikálně překrájíme na osminy (lépe se tak zbavuje slupky i jadřince). Z jednotlivých dílů oškrábeme slupku (klasickou škrabkou na brambory) a nožem vyřízneme střední měkkou tkáň s jadýrky.
Dužinu vhodíme do hrnce a zalijeme vodou. Osolíme (2 lžičky soli) a přivedeme k varu. Vaříme zaklopené středním varem do úplného změknutí dužiny patizonu (cca 15-20 minut). Scedíme, vrátíme na sporák, okmínujeme, přilijeme šťávu z citrusových plodů, přidáme cca 2 lžičky třtinového cukru, dvě lžíce ajvaru (nejlépe domácího pikantního), kostičku másla a zahřejeme.
Odstavíme ze sporáku a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme.
Vrátíme na plotnu a mírným varem, za častého míchání provařujeme do požadované konzistence pyré. Během provařování doladíme chuť podle sebe (solí a cukrem). Nakonec do pyré vmícháme jemně nasekanou petrželku, odstavíme a podáváme.
Patizonové pyré s citrusovou šťávou a ajvarem je výbornou, lahodnou, lehkou a zdravou přílohou k pečeným a grilovaným masům, zvěřině, skopovému či jehněčímu. Zvláště skvěle se hodí k rybám…