Podle typu brambor (hlavně slupky) zvolíme, zda po uvaření budeme brambory slupky zbavovat (pokud ne, tak brambory pečlivě omyjeme, případně kartáčkem vydrhneme).
Omyté brambory vcelku předvaříme ve slupce tak, aby byly téměř měkké.
Vodu na vaření brambor (v parním i klasickém hrnci) osolíme (2 lžičky). Přibližný čas vaření v páře je cca 25-30 minut, ve vodě cca 15-20 minut od doby varu, ale rozhoduje druh a velikost použitých brambor.
Předvařené brambory (bez vody) necháme trochu zchladnout a oloupeme slupku (teplé se loupou lépe).
Rané brambory i některé pozdní odrůdy s tenčí slupkou loupat nemusíme.
Plech vyložíme pečicím papírem (papír podkápneme troškou oleje, aby lépe přilnul k plechu).
Troubu předehřejeme na 260 °C.
Brambory nakrájíme na měsíčky a vyskládáme na pečící papír. Ze všech stran dle chuti okořeníme (příklady uvedené v surovinách) a mašlovačkou potřeme olejem. Dáme péci do vrchní třetiny trouby. Již po několika minutách měsíčky otáčíme a hlídáme vytvářející se zlatavou barvu z obou stran (otáčíme postupně dle potřeby).
Opékání ještě urychlíme přepnutím trouby na funkci horní gril, takže opečení či ogrilování kousků brambor zabere přibližně 15-20 minut. Opečené kousky postupně odebíráme do připravené mísy. Dosolíme až na talíři (pozor, některé směsi koření bývají částečně slané).
Podáváme jako přílohu vhodnou k mnoha pokrmům, zejména k pečeným či grilovaným masům a steakům.
Při zahradním grilování pro tuto přílohu samozřejmě místo trouby využijeme přímo tál našeho grilu…