Omáčka velouté (základní-smetanová)

Smetanový velouté (čti velut) je vlastně obdobou bešamelové omáčky. Zcela prvotní velouté není vlastně nic jiného, než máslová jíška s vývarem a tudíž bychom jej ani nenazývali omáčkou a neuváděli v domácí kuchařce. Jenže přidáním náležitých ingrediencí a smetany získáváme základ pro bezpočet omáček a polévek známých i z české kuchyně.
Název velouté je odvozen z francouzského výrazu velour jenž znamená samet. Na rozdíl od bešamelové omáčky zaléváme máslovou jíšku nikoli přímo mlékem, nýbrž kvalitním vývarem a to je zásadní rozdíl mezi těmito omáčkami. Bývá pravidlem, že používáme vývar dle dalšího použití základní omáčky (k hovězímu hovězí, k rybám rybí atd.). Pravda je, že tento nebo podobný postup při svém vaření často praktikuje nejedna domácí hospodyňka či kuchtík, aniž by měli ponětí o jeho názvu nebo údajnému francouzskému původu.

Výhodou velouté oproti klasické bešamelové omáčce je, že po přidání vývaru do jíšky můžeme okamžitě přidat a déle provařit suroviny charakterizující připravovaný druh omáčky, případně polévky. Teprve přidáním smetany (namísto mléka) získáváme smetanovou sametovou omáčku.

Suroviny:

(na cca 2 porce)

  • Máslo 2 lžíce
  • Mouka hladká 1 lžíce
  • Vývar dle potřeby cca 3-4dl
  • Smetana 30% 100ml
  • Bílý mletý pepř
  • Sůl

Postup:

V kastrolu zpěníme máslo, přidáme hladkou mouku a krátce orestujeme (přibližně minutu). Do vzniklé světlé jíšky přiléváme, za stálého míchání (nejlépe plochou metličkou) chladný vývar, osolíme a opepříme mletým bílým pepřem. Na mírném ohni (na druhém až třetím stupni sporáku) za průběžného míchání provařujeme dle potřeby 20-40 minut do hustší konzistence omáčky, případně polévky. V průběhu provařování omáčky můžeme přidávat ostatní ingredience potřebné k danému pokrmu. Poté zjemníme smetanou a necháme znovu krátce provařit.

V české kuchyni se základní smetanové velouté používá například k přípravě omáčky koprové, křenové, okurkové, fazolkové, kaparové a mnoha dalších.
Velouté používáme též jako základ na smetanové polévky…

Velouté omáčka = máslová jíška+vývar+smetana.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané