Olivová tapenáda

Méně známá záležitost, ale skvělý osvěžující, na přípravu nenáročný doplněk pečiva (nejlépe rozpečeného) podávaného k masům, zvláště rybám. A to nejen při letním grilování, kdy rozpálený gril využijeme k opečení toastů, které potřením olivovou tapenádou postavíme do zcela jiné dimenze.

Olivy (ať již černé nebo zelené) v kombinaci s ančovičkami, vhodně dochucené česnekem (pro říznost pomazánky) a zjemněné citronovou šťávou, jsou vynikající zdravou surovinou pro pomazánku, kterou nazýváme tapenádou…

Suroviny:

  • Olivy bez pecky (černé či zelené) 200g
  • Ančovičky v oleji 4 filátka
  • Česnek 1 větší stroužek
  • Kapary 1 lžíce
  • Sušená rajčata nakládaná v oleji
    2 kousky
  • Citronová šťáva
  • Olej (z ančoviček či nakládaných rajčat)
    pár kapek
  • Čerstvě namletý pepř
  • Sůl

Postup:

Větší stroužek česneku zbavíme slupky a překrojíme.
Sušená rajčata překrájíme na větší kousky.
Kapary scedíme od nálevu.

Všechny ingredience (olivy, filátka ančoviček, kapary, česnek, sušená rajčata) vložíme do vysoké, úzké nádoby (součást každého tyčového mixéru) a tyčovým mixérem rozmixujeme. Ke konci mixování tapenádu dochucujeme citronovou šťávou, solí a pepřem dle chuti (u zelených oliv opatrněji). Olej dle potřeby přidáváme až nakonec mixování.

Potření toastů či čerstvého pečiva olivovou tapenádou je vhodné nejen ke grilovaným masům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané