Omytou salátovou okurku (nemusíme loupat) nastrouháme do mísy na plátky nebo použijeme spiralizér k vytvoření efektivní okurkové spirály. Platí zde pravidlo, že jíme i očima. V případě vytvoření dlouhé spirálky ji po několika centimetrech přetrhneme (pro snadnější konzumování).
V menší misce (hrníčku) dochutíme bílý jogurt solí, cukrem, čerstvě mletým barevným pepřem. Pro říznost salátu můžeme přidat mleté chilli papričky.
Řádně promícháme a větší část jogurtového dresinku smícháme v míse s okurkami.
Okurky rychle pouští vodu, proto salát ihned podáváme servírovaný v jednoporcových miskách. Pro lepší vzhled při podávání přeléváme zbylým dresinkem.
Pokud zvolíme salát s nastrouhanou okurkou, je potřeba okurku nejprve zbavit slupky.
V tomto případě je nutné nastrouhanou okurku na hrubém struhadle nechat odležet (cca 20 minut), poté slít a vymačkat vodu, kterou okurka pouští.
Pouze tak získáme salát přiměřeně husté konzistence, kde vynikne chuť jogurtu či acido mléka a salát není příliš „vodnatý”…