Okurkový (cuketový) bramborák s kuřecími (vepřovými) nudličkami s rajčaty

Bramborák neboli cmunda (na Moravě též krompelák) je tradiční pokrm většiny slovanských, germánských i maďarských národů (i když s různými názvy) a má daleko vice podob, nežli známe z klasického a známého bramboráku pouze z brambor.
Bramborákové těsto se dříve peklo přímo na plotně, dnes se využívají moderní tály na podobném principu. V současné domácí kuchyni používáme většinou pánev. Při jeho přípravě se musíme oprostit od novodobě vzniklých předsudků o zdravé výživě, které nemají vždy své opodstatnění (míněno hlavně v striktním odmítání mouky v pokrmech).

V období dozrávání zeleniny jistě přijdou vhod recepty na zpracování velkých okurek či cuket. Nezpochybnitelné vitaminové a minerální složky této zeleniny využíváme i v naši kuchyni, třeba v receptech na výborné okurkové (cuketové či dýňové) placky, které však nazýváme „bramboráky“, hlavně proto, že brambory stejně obsahují.
Jestliže velkou okurkovou nebo cuketovou placku doplníme vhodně připraveným masem (nejčastěji drůbežím či vepřovým), získáme vynikající pokrm, který nepotřebuje další přílohy. Z kuřecího masa používáme prsíčka nebo vykostěná stehýnka, u vepřového je vhodná kýta či panenka.
Dnes jsme v našem receptu zvolili nudličky z kuřecích prsíček s rajčátky v mírně pikantním podání…

Suroviny:

(4 porce)

  • Brambory (moučné) 500g
  • Okurka (cuketa) 500g
  • Česnek stroužky 3ks
  • Vejce 3ks
  • Mouka hladká cca 5 lžic
  • Sůl 2 lžičky
  • Pepř 1 lžička
  • Kmín drcení 1 lžička
  • Majoránka 2 lžičky
  • Celerová sušená nať 1 lžička
  • Kuřecí maso 600g
  • Olej řepkový nebo slunečnicový
  • Sůl 2 špetky
  • Pepř 1 špetka
  • Tabasco několik kapek
    (dle požadované pikantnosti)
  • Rajčata sterilovaná loupaná
    (nebo čerstvá oloupaná) cca 420 g

Postup:

Brambory oškrábeme a prozatím uchováme ponořené ve vodě, aby nezčernaly.

Stroužky česneku oloupeme k prolisování.

Okurku (cuketu) zbavíme slupky, z velkých zralých plodů vydlabeme semínka. Nastrouháme na hrubém struhadle a necháme pustit vodu (hlavně u okurek déle cca ½ hodiny). Těsně před přípravou těsta, okurky (cuketu) přes cedník vymačkáme.

Pokud použijeme čerstvá rajčata, musíme je oloupat. Rajčata zbavíme bubáka a z druhé strany nařízneme slupku do křížku. V hrnci přivedeme vodu do varu, odstavíme, vložíme rajčata a necháme na 5 minut spařit. Poté (nenecháváme spařovat déle) rajčata přendáme na chvilku do studené vody a oloupeme.
Rajčata (čerstvá i sterilovaná) pokrájíme na větší kousky (uchováme veškerou uvolněnou rajčatovou šťávu).

Omytá a papírovou utěrkou osušená a od blan očištěná kuřecí prsíčka (nebo jiné zvolené maso) nakrájíme na širší nudličky.

Na pánvi (nejlépe Wok) po dně rozpálíme olej (při plném výkonu sporáku), vhodíme nakrájené maso, mícháme a necháme rychle zatáhnout. Osolíme, opepříme a přidáme drcnený kmín. Maso pustí svou vlastní šťávu, ve které nudličky dusíme (dále na středním stupni sporáku) asi 10 min. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou, dle požadované pikantnosti dochutíme tabascem a za průběžného míchání necháme zredukovat do husté konzistence. Vypneme sporák a masovou směs necháme na teple (pánev přiklopíme nebo zakryjeme alobalem).

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a slijeme přebytečnou puštěnou šťávu. Do nastrouhaných brambor vmícháme vymačkanou strouhanou okurku (cuketu), vklepneme celá vejce, přidáme sůl, mletý pepř, prolisovaný česnek, majoránku, sušenou celerovou nať a promícháme. Nakonec vmícháme hladkou mouku do konzistence, ne moc hustého těsta, a bez zbytečného prodlení začneme smažit placky (těsto časem řídne a šedne).

Na velké ploché pánvi (rovnoměrně cca ½ cm po dně) rozpálíme na plném výkonu sporáku olej. Bramborákové těsto rozprostřeme stejnoměrně po celém dně pánve. Placka by měla být vysoká asi půl centimetru. Bramboráky opékáme na středně rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova. Při smažení první placky se nám může při obracení těsto trhat. To je zcela běžné a další placky na dostatečně rozpálené pánvi by se měly dařit lépe. Jednotlivé hotové bramboráky odkládáme na talíř a prokládáme papírovými utěrkami nebo ubrousky. Před smažením každé další placky doplníme na pánev olej a necháme znovu rozpálit.

Okurkovou (cuketovou) bramborovou plackou naplníme připravenou masovou směsí, přeložíme a můžeme podávat. Rozkrojená placka, z opravdu velké pánve vystačí na dvě porce (bramborák navíc přijde k chuti i samotný či jako vhodná příloha k jinému pokrmu). Není potřeba jiné přílohy, protože naditý bramborák je sám o sobě dost sytý, ale pokrm můžeme vhodně doplnit nějakým osvěžujícím zeleninovým salátem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané