Brambory oškrábeme a prozatím uchováme ponořené ve vodě, aby nezčernaly.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.
Okurku (cuketu) zbavíme slupky, z velkých zralých plodů vydlabeme semínka. Nastrouháme na hrubém struhadle a necháme pustit vodu (hlavně u okurek déle cca ½ hodiny). Těsně před přípravou těsta, okurky (cuketu) přes cedník vymačkáme.
Pokud použijeme čerstvá rajčata, musíme je oloupat. Rajčata zbavíme bubáka a z druhé strany nařízneme slupku do křížku. V hrnci přivedeme vodu do varu, odstavíme, vložíme rajčata a necháme na 5 minut spařit. Poté (nenecháváme spařovat déle) rajčata přendáme na chvilku do studené vody a oloupeme.
Rajčata (čerstvá i sterilovaná) pokrájíme na větší kousky (uchováme veškerou uvolněnou rajčatovou šťávu).
Omytá a papírovou utěrkou osušená a od blan očištěná kuřecí prsíčka (nebo jiné zvolené maso) nakrájíme na širší nudličky.
Na pánvi (nejlépe Wok) po dně rozpálíme olej (při plném výkonu sporáku), vhodíme nakrájené maso, mícháme a necháme rychle zatáhnout. Osolíme, opepříme a přidáme drcnený kmín. Maso pustí svou vlastní šťávu, ve které nudličky dusíme (dále na středním stupni sporáku) asi 10 min. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou, dle požadované pikantnosti dochutíme tabascem a za průběžného míchání necháme zredukovat do husté konzistence. Vypneme sporák a masovou směs necháme na teple (pánev přiklopíme nebo zakryjeme alobalem).
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a slijeme přebytečnou puštěnou šťávu. Do nastrouhaných brambor vmícháme vymačkanou strouhanou okurku (cuketu), vklepneme celá vejce, přidáme sůl, mletý pepř, prolisovaný česnek, majoránku, sušenou celerovou nať a promícháme. Nakonec vmícháme hladkou mouku do konzistence, ne moc hustého těsta, a bez zbytečného prodlení začneme smažit placky (těsto časem řídne a šedne).
Na velké ploché pánvi (rovnoměrně cca ½ cm po dně) rozpálíme na plném výkonu sporáku olej. Bramborákové těsto rozprostřeme stejnoměrně po celém dně pánve. Placka by měla být vysoká asi půl centimetru. Bramboráky opékáme na středně rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova. Při smažení první placky se nám může při obracení těsto trhat. To je zcela běžné a další placky na dostatečně rozpálené pánvi by se měly dařit lépe. Jednotlivé hotové bramboráky odkládáme na talíř a prokládáme papírovými utěrkami nebo ubrousky. Před smažením každé další placky doplníme na pánev olej a necháme znovu rozpálit.
Okurkovou (cuketovou) bramborovou plackou naplníme připravenou masovou směsí, přeložíme a můžeme podávat. Rozkrojená placka, z opravdu velké pánve vystačí na dvě porce (bramborák navíc přijde k chuti i samotný či jako vhodná příloha k jinému pokrmu). Není potřeba jiné přílohy, protože naditý bramborák je sám o sobě dost sytý, ale pokrm můžeme vhodně doplnit nějakým osvěžujícím zeleninovým salátem…