Okurkové (cuketové) bramboráčky

V období dozrávání okurek a cuket často hledáme recepty na zpracování jejich velkých plodů.
Okurkové či cuketové bramboráky jsou skvělou obměnou klasických bramboráků. V malém podání třeba smažené v lívanečníku, jsou skvělou přílohou k mnoha pokrmům nahrazující např. knedlíky, brambory nebo rýži.
Bramboráčky s přidáním strouhané dužiny okurek nebo cuket jsou vláčnější, jemnější a lahodnější, nežli bramboráčky z klasického bramborového těsta, proto je nezřídka připravujeme i mimo okurkovou sezonu…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Brambory (moučné) 500g
  • Okurka salátová (cuketa) 500g
  • Česnek stroužky 3ks
  • Vejce 3ks
  • Mouka hladká cca 5 lžic
  • Sůl 2 lžičky
  • Pepř 1 lžička
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Majoránka 2 lžičky
  • Celerová sušená nať 1 lžička

Postup:

Salátovou okurku nebo cuketu zbavíme slupky, z velkých zralých plodů vydlabeme semínka. Nastrouháme na hrubém struhadle a necháme pustit vodu (hlavně u okurek déle cca ½ hodiny).
Těsně před přípravou těsta, okurky (cuketu) přes cedník vymačkáme.

Oškrábané a omyté brambory pečlivě osušíme papírovou utěrkou a nastrouháme na hrubém struhadle (vhodné je použití robotu – ušetří námahu) a slijeme přebytečnou puštěnou šťávu.
Do nastrouhaných brambor vmícháme vymačkanou strouhanou okurku (cuketu), vklepneme celá vejce, přidáme sůl, mletý pepř, prolisovaný česnek, majoránku, sušenou celerovou nať a promícháme. Nakonec vmícháme hladkou mouku do konzistence ne moc hustého těsta, a bez zbytečného prodlení začneme smažit placky (těsto časem řídne a šedne).

Na větší pánvi nebo v lívanečníku dostatečně rozpálíme sádlo v takovém množství, aby celistvě pokrylo celé dno. Pokud opékáme bramboráčky na tálu, stačí plochu pouze promastit. Bramborákové těsto pomocí malé naběračky vkládáme na rozpálené sádlo (v pánvi či na tálu rozprostřeme na menší placičky vysoké půl až jeden centimetr).
Bramboráčky opékáme na středně rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova.
Před smažením další várky bramboráčků doplníme na pánev sádlo a necháme znovu rozpálit.

Bramboráčky z okurek či cuket jsou skvělou, jemnější obměnou klasické bramborové přílohy.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané