Obrácený koláč z listového těsta s jahodami a hroznovým vínem

Před pečením tohoto druhu koláče známého i ze světově proslulé francouzské kuchyně (francouzský název tarte tatin) nemusíme nutně studovat francouzské kuchařky. Vždyť již naše babičky a prababičky vinikaly přípravou znamanitého vláčného obráceného koláče. Známe přeci neopakovatelné jablečné obrácené koláče. Vhodného ovoce na koláč však máme bezpočet druhů a též těsto na obrácený koláč si můžeme zvolit dle libosti.

V tomto receptu jistě potěšíme milovníky listového těsta, jelikož i s jeho podáním je obrácený koláč skvělý.

Vyzkoušejte náš „Obrácený koláč z listového těsta s jahodami a hroznovým vínem”, při jehož přípravě zachováváme dva základní principy, bez kterých se žádný tarte tatin neobejde: Těsto klademe až na ovoce a nesmíme zapomenout na zkaramelizovaný cukr…

Suroviny:

(1 dortová forma o průměru 24 cm)

  • Čerstvé jahody 100g
  • Hroznové víno (bez pecek) 100g
  • Máslo 30g + na vytření formy
  • Třtinový cukr 30g
  • Listové těsto 400g

Postup:

Dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem.
Velké jahody nakrájíme na větší kostky. Hroznové víno omyjeme.
Listové těsto rozválíme na cca 2 mm. Do těsta obtiskneme dortovou formu a rádýlkem vykrojíme těsto o centimetr větší, nežli je průměr formy.
Troubu předehřejeme na 160 °C.

Připravíme karamel.
V pánvi nebo kastrůlku rozehřejeme třtinový cukr, přidáme máslo a na menším stupni sporáku za stálého míchání necháme zkaramelizovat.
Karamel rozetřeme na dno formy s pečícím papírem a poklademe ovocem.

Ovoce zakryjeme připraveným plátem listového těsta. Při přenášení těsta z pracovní plochy si můžeme pomoci navinutím těsta na váleček.
Těsto lehce vidličkou propícháme, aby vznikající pára při pečení unikala a těsto nepopraskalo či nevznikaly nežádoucí bubliny a dáme péci.

Koláč pečeme cca 45 minut do zlatavé barvy těsta.
Vyndáme z trouby, necháme zchladnout, odstraníme rám formy, zakryjeme talířem, překlopíme a sejmeme pečicí papír.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané