Ananas je výborné exotické ovoce u nás dostatečně známé, s možností celoroční dostupnosti v čerstvém podání. Musíme však sáhnout hlouběji do svých peněženek. I když v naší domácí kuchyni používáme nejraději ovoce čerstvé, v tomto případě se zajisté vyplatí použití ananasu kompotovaného. Odpadne nám práce s očišťováním ovoce a s přihlédnutím na vzniklý odpad (slupka i tvrdý střed) nás ananas z plechovky vyjde mnohem levněji. Výsledná chuť koláče s ananasem kompotovaným je pouze méně intenzivní oproti použití ananasu čerstvého.
„Obrácený koláč s ananasem” je recept na moučník do tzv. „hluché sezóny”, kdy u nás nemáme sezónu sklizně čerstvého ovoce. Takže raději vezmeme za vděk zavařeným polotovarem (v tomto případě klidně exotickým ovocem), nežli produkty nehorázných cen z velkokapacitních skleníkových pěstíren ovoce a zeleniny, které jako daná surovina vypadají, ale zdaleka tak nevoní, ani nechutnají…