Obrácený koláč s ananasem

Ananas je výborné exotické ovoce u nás dostatečně známé, s možností celoroční dostupnosti v čerstvém podání. Musíme však sáhnout hlouběji do svých peněženek. I když v naší domácí kuchyni používáme nejraději ovoce čerstvé, v tomto případě se zajisté vyplatí použití ananasu kompotovaného. Odpadne nám práce s očišťováním ovoce a s přihlédnutím na vzniklý odpad (slupka i tvrdý střed) nás ananas z plechovky vyjde mnohem levněji. Výsledná chuť koláče s ananasem kompotovaným je pouze méně intenzivní oproti použití ananasu čerstvého.

„Obrácený koláč s ananasem” je recept na moučník do tzv. „hluché sezóny”, kdy u nás nemáme sezónu sklizně čerstvého ovoce. Takže raději vezmeme za vděk zavařeným polotovarem (v tomto případě klidně exotickým ovocem), nežli produkty nehorázných cen z velkokapacitních skleníkových pěstíren ovoce a zeleniny, které jako daná surovina vypadají, ale zdaleka tak nevoní, ani nechutnají…

Suroviny:

(1 dortová forma o průměru 24 cm)

  • Kompotovaný (nebo čerstvý) ananas –
    kolečka 1 plechovka 450g
  • Oblíbená zavařenina (např. rybízová,
    švestková, jahodová apod.)
  • Máslo 30 g
  • Třtinový cukr 30 g

 

Na těsto:

  • Máslo (změklé v pokojové teplotě) 90
  • Zakysaná Smetana 80 g
  • Cukru krupice 150 g
  • Hladká mouka 175
  • Prášek do pečiva 1 lžička
  • Vejce 3 k
  • Vanilkový nebo mandlový extrakt
    1 lžička

Všechny ingredience
by měly mít pokojovou teplotu!

Postup:

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, který potřeme vrstvou másla (z prvních surovin) a posypeme třtinovým cukrem. To je velmi důležitý krok ke zkaramelizování cukru při pečení a následnému výsledku upečeného koláče.
Na dno vyskládáme vedle sebe kolečka ananasu a do každé ananasové dírky vložíme námi zvolenou oblíbenou zavařeninu.

Troubu předehřejeme na 160 stupňů.

V robotu změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně zašleháváme vyklepnutá vejce. Ta by měla být pokojové teploty, protože jinak se máslo srazí! Další vajíčka přidáváme vždy až ve chvíli, kdy už je předchozí úplně zašlehané a hmota v míse je celistvá.
Přidáme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme těstíčko.

Takto hotové těsto, (řidší konzistence) nalijeme do dortové formy na připravený ananas a vložíme do vyhřáté trouby.
Koláč pečeme cca 40 minut. Během pečení máslo s rozpuštěným cukrem obalí ananas do vznikajícího karamelu (glazury).

Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Obrácení neboli překlopení koláče na talíř je už jen zlatá tečka.
Sejmeme pečící papír.
No a na závěr už jen krájíme jednotlivé porce a mlsáme…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané