Nakládaný křen s jablky

en selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je rostlina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae) pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Evropy a západní Asie (jihovýchodní Ukrajina) a do střední Evropy ho přinesli Slované v době stěhování národů. Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, provitamínů A – karotenů, minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek.

Kořen křenu je nejlepší využít v syrovém stavu, čerstvě nastrouhaný. Nedá se zamrazit, ani usušit, aniž by neztratil to, proč jej milujeme, a to je jeho výrazná jedinečná chuť a aroma (čpavost). Jedinou možností, jak dlouhodobě uchovat nastrouhaný křen, je jeho správné naložení.
Základní pravidlo při nakládání křenu je „nevařit“, ale pouze „sterilovat“ při teplotě do 85 °C. Pouze tak zachováme říznost křenu. Sůl, cukr a ocet (potažmo citronová šťáva) jsou dostatečné konzervanty pro domácí naložení nastrouhaného křenu a není důvodu, proč vyčpělý nakládaný křen nevalné chuti, plný éček, kupovat z produktů průmyslové potravinářské výroby. Vlastně, jeden důvod je. Tím je, že si při přípravě domácího nakládaného křenu hodně, ale hodně zapláčeme. Známý trik s jablkem křenové aroma neutlumí, naopak, jedinečné křenové silice ještě výrazněji vyniknou…

Suroviny:

(cca 900ml)

  • Kořen křenu cca 550g neočištěného
    (cca 450g očištěného)
  • Jablka 2 vě
  • Citronová šťáva 1,5dl
  • Sladkokyselý kořeněný nálev

Na nálev

  • Voda ½ litru
  • Ocet 1dl
  • Sůl ½ lžičky
  • Cukr 1a ½ – 2 a ½ lžíce
    (podle sladkosti jablek
  • Pepř černý celý 1 lžička
  • Hřebíček 3 k
  • Bobkový list 1 menší

Postup:

Ještě, nežli se budeme věnovat samotnému strouhání křenu, zhotovíme nálev a připravíme si ostatní ingredience, protože při, anebo po strouhání křenu na recept již nemusíme vidět.

V hrnci přivedeme vodu (max. 1/2 litru) k varu. Přihodíme koření (kuličky pepře, hřebíček a bobkový list), osolíme a osladíme. Přilijeme ocet a teplotu sporáku regulujeme tak, aby se poklicí částečně zaklopený lák na bodu varu pozvolna provařoval cca 1 hodinu (potřebujeme spojit všechny ingredience a hlavně důkladně vyvařit koření do láku). Velmi pozvolné „táhnutí“, jako u vývaru, je důležité, aby se tekutina zredukovala pouze minimálně. Hotový nálev vypneme a necháme na teple zaklopený.

Kořen křenu důkladně očistíme (škrabkou ostrouháme, případně nožem dočistíme).
Z citronu vymačkáme šťávu.
Jablka zbavíme slupky, překrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jadřinec (zatím zabalíme do potravinářské folie, aby nezešedla). Jablka můžeme předpřipravit též těsně před strouháním, ale po nastrouhání křenu bereme za vděk připraveným kouskům jablíček ke strouhání.
Připravíme si uzavíratelnou nádobu (vhodná je mísa na kynoucí těsto).
Sterilizované malé zavařovací skleničky necháme oschnout.

Křen strouháme na jemném struhadle do menší misky. Výkonný domácí robot je (při tomto množství křenu) hodně dobrý pomocník, ale i na klasickém struhadle se to dá zvládnout. V každém případě strouhání křenu vždy rozdělíme na několik částí (3-4). Část nastrouhaného křenu přesypeme do uzavíratelné dózy, zakápneme částí citronové šťávy, rychle krátce promícháme a okamžitě uzavřeme. Přidáme další část nastrouhaného křenu, opět zakápneme citronovou šťávou, krátce promíchneme a zaklopíme. Tímto způsobem pokračujeme do nastrouhání a zaklopení veškerého křenu.
Očištěné kousky jablíček nastrouháme na témže jemném struhadle jako křen. Ihned přidáme ke křenu s citronovou šťávou a rychle promícháme. Přes cedník přilijeme teplý nálev (v případě potřeby přihřejeme), dobře promícháme a křenovou směs, která by neměla obsahovat příliš mnoho tekutin, opět v dóze uzavřeme (směs ponecháme uzavřenou, dokud nebudeme mít připraveny sklenice k naplnění a voda nebude mít správnou teplotu ke sterilování).

V kastrolu (na dno vkládáme utěrku, aby skleničky neposkakovaly) zahřejeme vodu na 85 °C.
Skleničky plníme křenovou směsí, uzavřeme a ihned sterilujeme do poloviny pomořené při uvedené teplotě cca 20 minut, vyjmeme z vody a necháme zcela zchladnout (dnem vzůru se nemusí pokládat skleničky se závitem).

Nakládaný křen s jablky uchováváme v temnu (vydrží minimálně rok, i déle).
Načatá sklenice nás vždy obdaří výraznou jedinečnou chutí a čpavostí.
Otevřenou sklenici se snažíme spotřebovat co nejdříve. V lednici bez újmy na kvalitě lze znovu uzavřený křen uchovat i několik týdnů, ale při každém otevření ztrácí ty pravé „grády“. Proto volíme raději skleničky s menším objemem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané