Mrkvová bábovka s mandlemi

Mrkev, jako by si sama říkala: „Když mám tak skvělou nasládlou chuť a pouštím tak krásnou barvu, proč mě vice nevyužíváte při pečení moučníkových dobrot”.
Hanka tomuto volání mrkve z naši lednice vyslyšela a k mému svátku upekla skvělou mrkvovou bábovku s mandlovými lupínky a polevou z bílé čokolády…

Suroviny:

(1 střední bábovková forma)

  • Mouka polohrubá 350g
  • Cukr krupice 220g
  • Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
  • Prášek do pečiva 1 sáček (12g)
  • Vejce 4ks
  • Mléko 250ml
  • Olej slunečnicový 120ml
  • Mrkev 200g
  • Mandlové lupínky 100g
  • Máslo na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy
  • Cukrárenská bílá poleva
    s citronovou příchutí 200g
  • Strouhaná hořká čokoláda cca 50g

Postup:

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
Vejce rozšleháme s přidáním mléka.
Hořkou čokoládu nastrouháme najemno.
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Bábovkovou formu (včetně silikonové formy) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Nejprve v robotové míse smícháme všechny sypké suroviny (polohrubou mouku s kypřícím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem).
Přilijeme mléko s rozšlehanými vejci, olej a dobře promícháme na hladké těsto.
Nakonec vmícháme najemno nastrouhanou mrkev (bábovka tak získá pěknou barvu a bude vláčná) a mandlové lupínky. Nelekejme se velmi řídkého těsta.

Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péci do středu předehřáté trouby. Toto řídké těsto pečeme cca cca 100 minut. Upečenou bábovku zkontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle (nesmí lepit, v opačném případě pečení chvilku prodloužíme) a vyndáme z trouby.
Tato bábovka jde z formy snadno vyklopit.

Sáčky s cukrárenskou polevou rozehřejeme ve vodní lázni. Rozehřátou polevou přelijeme vychladlou bábovku a ihned posypeme strouhanou hořkou čokoládou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané