Mrkev, jako by si sama říkala: „Když mám tak skvělou nasládlou chuť a pouštím tak krásnou barvu, proč mě vice nevyužíváte při pečení moučníkových dobrot”.
Hanka tomuto volání mrkve z naši lednice vyslyšela a k mému svátku upekla skvělou mrkvovou bábovku s mandlovými lupínky a polevou z bílé čokolády…
Mrkvová bábovka s mandlemi
Suroviny:
(1 střední bábovková forma)
- Mouka polohrubá 350g
- Cukr krupice 220g
- Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
- Prášek do pečiva 1 sáček (12g)
- Vejce 4ks
- Mléko 250ml
- Olej slunečnicový 120ml
- Mrkev 200g
- Mandlové lupínky 100g
- Máslo na vymazání formy
- Hrubá mouka na vysypání formy
- Cukrárenská bílá poleva
s citronovou příchutí 200g - Strouhaná hořká čokoláda cca 50g
Postup:
Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
Vejce rozšleháme s přidáním mléka.
Hořkou čokoládu nastrouháme najemno.
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Bábovkovou formu (včetně silikonové formy) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Nejprve v robotové míse smícháme všechny sypké suroviny (polohrubou mouku s kypřícím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem).
Přilijeme mléko s rozšlehanými vejci, olej a dobře promícháme na hladké těsto.
Nakonec vmícháme najemno nastrouhanou mrkev (bábovka tak získá pěknou barvu a bude vláčná) a mandlové lupínky. Nelekejme se velmi řídkého těsta.
Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péci do středu předehřáté trouby. Toto řídké těsto pečeme cca cca 100 minut. Upečenou bábovku zkontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle (nesmí lepit, v opačném případě pečení chvilku prodloužíme) a vyndáme z trouby.
Tato bábovka jde z formy snadno vyklopit.
Sáčky s cukrárenskou polevou rozehřejeme ve vodní lázni. Rozehřátou polevou přelijeme vychladlou bábovku a ihned posypeme strouhanou hořkou čokoládou.