Mramorová křehká bábovka

Naprosto skvělá jemná, až křehká olejová bábovka.

U tohoto receptu musíme zdůraznit poctivé vymazání a vysypání bábovkové formy, a to i v případě použití formy silikonové. Předejdeme tím narušení křehké bábovky při vyklopení z formy.

Suroviny:

(1 střední bábovková forma)

  • Mouka polohrubá 300g
  • Cukr krupice 200g
  • Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
  • Prášek do pečiva 1 sáček (12g)
  • Vanilkový puding 1 sáček (40g)
  • Kakao 2 lžíce
  • Vejce 4ks
  • Olej slunečnicový nebo řepkový 2dl
  • Voda 2dl
  • Máslo na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C.
Bábovkovou formu (včetně silikonové formy) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Z vajec oddělíme žloutky od bílku. Z bílků vyšleháme (se špetkou soli) tuhý sníh.

Žloutky ve větší míse metlami vyšleháme dohladka a postupně zašleháme cukr a olej.

Do větší mísy vsypeme prosátou polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vanilkový pudink. Všechny sypké suroviny promícháme. Sypkou směs přidáme do mísy ke žloutkové směsi. Promícháme. Nakonec lehce vmícháme bílkový sníh. Polovinu těsta odlijeme zvlášť a smícháme s kakaem.

Do vysypané formy lijeme dokola po troškách střídavě světlé a tmavé těsto. Nakonec můžeme těsto mírně promíchat špejlí a dáme péci do středu předehřáté trouby.
Pečeme cca 40 minut. Upečenou bábovku zkontrolujeme píchnutím dřevěné špejle (nesmí lepit, v opačném případě pečení chvilku prodloužíme) a vyndáme z trouby.

Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme. Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme zcela zchladnout.
Těsně před podáváním můžeme bábovku sypat moučkovým cukrem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané