Morkové knedlíčky s kořenovou zeleninou

Vývar z hovězích morkových kostí je luxusní záležitost. Pokud se pustíme do jeho přípravy, jistě použijeme větší množství morkových kostí tak, aby bylo více vývaru (na silnou polévku i k dalšímu kuchyňskému využití) i morku k výrobě knedlíčků.

V našem receptu na morkové knedlíčky využíváme kořenovou zeleninu vařenou ve vývaru. Část zeleniny potřebnou na knedlíčky je vhodné odebrat z vývaru dříve, nežli se zcela vyvaří její chuť.
Zajisté není od věci uvařit si morkové knedlíčky do zásoby a zamrazit, protože jsou samozřejmě vhodné jako polévková vložka nejen do morkového vývaru…

Suroviny:

  • Morek cca 180g
    (přibližně z 2kg morkových kostí)
  • Kořenová zelenina vařená ve vývaru
    (mrkev, celer, petržel) cca 200g (dohromady)
  • Střídka z veky (bílého pečiva) 150g
  • Mléko polotučné 1dl
  • Vejce 4ks
  • Strouhanka (z bílého pečiva) dle potřeby
    cca 4-6 lžic + na obalení knedlíčků
  • Mouka hladká 1-2 lžíce
  • Sůl cca ½ lžičky
    + 1 lžička do vody na vaření
  • Pepř černý mletý cca ½ lžičky
  • Muškátový oříšek 2 špetky jemně
    nastrouhaného
  • Čerstvá petrželka
    (hladkolistá nebo kudrnka) 2 hrsti

Postup:

Z veky okrájíme kůrku. Střídku nakrájíme na drobné kostičky, dáme do větší mísy, zakápneme mlékem, promícháme a necháme několik minut nasáknout.
Z vařených kostí vydlabaný morek propasírujeme přes cedník s většími oky (může obsahovat úlomky kostí) a co nejvíce scedíme uvolněný tuk.
Čerstvou petrželku nasekáme na jemno.
Do většího kastrolu dáme vařit (do jedné třetiny) osolenou vodu.

Do mlékem nasáknuté žemle přes cedník propasírujeme odkapanou kořenovou zeleninu odloženou z vývaru (je vhodné zeleninu na knedlíčky z vývaru odebrat již po necelé hodině vaření – táhnutí, dokud se zcela nevyvaří). Vklepneme vejce a přidáme morek. Osolíme, opepříme, strouhneme muškátový oříšek (pouze tak na dvě špetky, je velmi aromatický) a promícháme. Přidáme prosátou strouhanku z bílého pečiva. Morek je velmi tučný, proto si ke spojení knedlíčků pomůžeme i trochou mouky.
K řádnému spojení jsme tedy použili veku, strouhanku, trochu mouky a vejce, které se bude srážet až při vaření. Množství těchto surovin uvádíme v surovinách tak, aby se knedlíčky při vaření nerozpadly a přitom byly křehké, chce to však i trochu citu nebo uvařit nejprve vzorek a případně dohustit moukou či strouhankou. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku.

Navlhčenými rukami tvarujeme knedlíčky o průměru cca 3 cm. Jednotlivé knedlíčky znovu obalujeme ve strouhance a ukládáme na tác. Připravené knedlíčky rychle vkládáme do vroucí vody po 10-14 kusech (takže vaříme na tři várky) a větším varem (aby se syrová vejce uvnitř stihla srazit) vaříme 3 minuty. Rychle vyndáváme na tác a dáváme ztuhnout do chladu (proto je tento pokrm lepší připravovat v zimním období). Ledová lázeň není příliš vhodná, jemné knedlíčky se mohou ve vodě rozpadat!

Před podáváním knedlíčky můžeme krátce nahřát (např. v mikrovlnce).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané