Moravský vrabec s bosáky a fazolovými lusky na slanině

Všichni jistě známe toto velmi oblíbené jídlo z české a moravské klasické kuchyně. Předem nakrájené vepřové vepřové maso, upečené s náležitými ingrediencemi nazýváme „Moravským vrabcem“, případně „Vepřovým vrabcem“.
Stojí za zmínku, že na přípravu této speciality používáme nejčastěji vepřovou plec, kterou je však dobré doplnit kouskem bůčku. Jednodušší je však užití šťavnaté vepřové krkovice, kterou již bokem doplňovat nemusíme. Pokud bychom zvolili pouze vepřový bůček, pekli bychom „Vepřové výpečky“.

Moravský vrabec je pokrm, který přímo vybízí zařadit jej do kategorie „Vepřo, knedlo, zelo“.
Ano, jako přílohu můžeme zvolit některý z nepřeberné škály knedlíků a pokrm doplnit zelím, ať již dušeným kysaným či hlávkovým.
V našem receptu se však snažíme tuto českou klasiku ozvláštnit jinou doplňkovou přílohou a není jí špenát, který nejčastěji stojí hned na druhém místě za zelím. Pokud si připravíte naši národní specialitu podle následujícího doporučení, zajisté zjistíte, že fazolky na slanině se smetanou k vrabcům i bosákům výborně ladí…

Suroviny:

Suroviny na moravského vrabce:
(4-5 porcí)

  • Vepřová krkovice 1 kg
  • Cibule 3 středně velké
  • Česnek cca 8 stroužků (středně velké)
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Kmín drcený
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Pivo světlé cca 1,5dl
  • Vývar na podlití
    (vepřový nebo hovězí, případně voda) cca 2dl

 

Suroviny na bosáky:

  • Brambory syrové 1,6kg
  • Brambory vařené 400g
  • Mouka hrubá 120g
  • Vejce 1ks
  • Sůl 1 lžička
    + 2 lžičky do vody na vaření
  • Máslo na potření

 

Suroviny na fazolky:

  • Fazolové lusky (zmrazené) 500g
  • Slanina (špek) 150g
  • Česnek 2 stroužky (středně velké)
  • Smetana 30% 200g
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý

Postup:

Postup na moravského vrabce:

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
Oloupané stroužky česneku plochou stranou nože mírně namáčkneme a pokrájíme na tenké plátky.
Opláchnutou a osušenou vepřovou krkovici nakrájíme na větší kostky (cca 5-7cm).
Troubu rozpálíme na 180 °C.

Do pekáče vložíme kolečka cibule.
V míse nebo přímo na prkénku kousky masa řádně ze všech stran prosolíme, opepříme, okmínujeme a smícháme s nakrájeným česnekem.
Takto ochucenou krkovičku přidáme na cibuli. Podlijeme pivem a vývarem (asi 1,5cm po dně pekáče), přihodíme pár kuliček černého pepře a dáme nezakryté péci do středu předehřáté trouby.
Celková doba pečení je cca 1 hodina a 20 minut. Během pečení průběžně (asi po 20 minutách) kousky masa otáčíme, promícháváme s cibulí a přeléváme vznikající šťávou. Šťáva se během pečení zredukuje pouze částečně a od vypékané cibule začíná získávat zlatohnědou barvu.

Měkké maso odebereme do mísy. Výpek i s cibulí vrátíme do trouby a necháme ještě dle potřeby zredukovat (cca 20-30 minut a troubu naplno). Šťávu občas promícháme a seškrabáváme výpek přichycující se na stranách pekáče. Tím dodáme šťávě ještě lepší zlatohnědou barvu. Žádné zahušťování moukou není potřeba, zredukovaná šťáva spolu s cibulí má dostatečně hustou konzistenci.
Do zredukovaného výpeku vrátíme maso, dáme zpět do trouby, kterou vypneme.
Vrabci tak v teple počkají na dodělání příloh.

 

Postup na bosáky:

Čtvrtinu z celkového množství brambor uvaříme ve slupce (možno i v páře) doměkka (cca 20-30 minut, podle velikosti brambor) a necháme zcela vychladnout. Zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
Dáme vařit vodu do velkého hrnce, kterou osolíme dvěma lžičkami soli.

Ostatní syrové oškrábané brambory (uchované ve vodě, aby nečernaly) nastrouháme do mísy na jemném struhadle (dobré je využití robotu).
Řádně vymačkáme a slijeme škrobovou vodu. Přidáme nastrouhané vařené brambory, jedno vejce, osolíme lžičkou soli a promícháme s hrubou moukou.
Z tohoto řidšího těstíčka tvarujeme šištičky knedlíků, které okamžitě vkládáme do vřící vody (vařící se voda vždy čeká na knedlíky, nikoli obráceně – těsto by začalo řídnout a šednout).
Knedlíky vaříme částečně zaklopené středním varem 20 minut. Během vaření nemícháme (jsou křehké), samy vyplavou. Trocha jemného těsta se ve vodě odděluje, to je běžné.
Uvařené knedlíky opatrně vybíráme na připravený plech (horké potřeme máslem) a dáme do chladu ztuhnout.
Před podáváním bosáky znovu ohříváme (třeba v mikrovlnce).

 

Postup na fazolky:

Oloupané stroužky česneku plochou stranou nože lehce namáčkneme a nakrájíme na tenké plátky.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky.

Fazolové lusky 5 minut povaříme ve vodě s lžičkou soli. Scedíme, v cedníku propláchneme studenou vodou a na pár minut vložíme do připravené vody s ledem. Tímto šokem zachováme svěží zelenou barvu lusků.
Lusky opět scedíme a necháme v sítku důkladně odkapat.

V pánvi (nejlépe Wok) na středním stupni sporáku orestujeme kostičky špeku dosklovata. Slijeme část přebytečného tuku, vrátíme na sporák a přihodíme velmi krátce (aby nezhořkl) rozvonět česnek. Vzápětí přidáme na chvilku restovat odkapané lusky (cca 3 minutky). Zalijeme smetanou, opepříme a lehce přisolíme. Za občasného míchání necháme smetanu dostatečně zredukovat, odstavíme ze sporáku a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané