Moravské koláčky

Stejně tak, jako se české hospodyňky chlubí výbornými „Českými buchtami“, na Moravě nedají dopustit na pravé „Moravské koláčky“.
Čechy a Morava jsou nejen historicky spjaty. Není proto s podivem, že i v kulinářském prostředí jsou si velice podobné. Hezkým příkladem je srovnání českých buchet s moravskými koláčky.

I když se recepty a způsob přípravy obou těchto sladkých specialit mohou v každé oblasti či domácnosti mírně lišit, základ při přípravě těsta i náplní je neuvěřitelně podobný. Přesto jsou tato sladká jídla již na první pohled odlišná. Zatímco česká hospodyňka může do buchet kromě povidel a tvarohu ukrýt mnoho dalších náplní (např. makovou, marmeládovou, oříškovou, pudinkovou), a tím pro své hosty připravit překvapení (tedy pokud druh buchet předem neprozradí), pravé moravské koláčky jsou vždy pouze povidlové a tvarohové. Možná je pouze kombinace náplní, přičemž jedna z nich je schovaná uvnitř koláčku. Moravské koláčky navíc vždy zdobí drobenka.

Když Hanka vyndala z trouby koláčky připravené podle našeho receptu, s radostí poznamenala: „Super, jako od mojí babičky.“

Suroviny:

(na 20 koláčků)

  • Mouka hladká 250g
  • Mouka polohrubá 250g
  • Máslo (změklé) 100g
  • Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • Sůl ½ lžičky
  • Vaječné žloutky 2ks
  • Cukr krupice 80g
  • Vanilkový cukr 20g (1 sáček)
  • Mléko plnotučné 175ml
  • Droždí 42g (1 kostka)
  • Náplň tvarohová a povidlová
  • Vejce 1ks + mléko 1 lžíce na potření
  • Trocha oleje pod pečící papír

 

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • Měkký tvaroh plnotučný
    (ne z vaničky) 250g
  • Cukr krupice 20g
  • Vanilkový cukr 20g
  • Vaječný žloutek 2ks
  • Máslo (změklé) 20g
  • Sůl 1 špetka

 

Suroviny na povidlovou náplň:

  • Švestková povidla 250g
  • Cukr moučka 25g
  • Rum tuzemský 1,5 lžíce

 

Suroviny na drobenku:

  • Máslo 125g
  • Mouka polohrubá 125g
  • Cukr krupice 125g

Postup:

Postup na koláčky:

Je dobré si nejdříve (klidně i den předem) připravit obě náplně a nechat je v chladu ztuhnout. Koláčky se budou lépe plnit a vyhneme se použití cukrářského sáčku. V něm zůstává více drahocenné náplně, nežli vpravíme do kolíčků. Ostatně naše babičky jej také zcela jistě nepoužívaly.

Navážíme si potřebné suroviny.
Lehce zahřejeme mléko.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Do hnětací robotové mísy prosejeme hladkou i polohrubou mouku (tím se provzdušní) a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Přidáme změklé máslo a pomocí prstů důkladně zapracujeme do moukové směsi.

V menší misce metličkou smícháme vlažné mléko s rozdrobenou kostkou droždí a krupicovým cukrem. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple (např. v troubě vyhřáté na 35 °C) odstát cca 15 minut, až se na hladině vytvoří pěna.
Poté drožďovou směs společně se žloutky přidáme do mísy k mouce. Pomocí robotu s hákem vypracujeme hladké a vláčné těsto, zakryjeme utěrkou (nebo ještě lépe přendáme do kynoucí uzavřené mísy) a dáme kynout na teplé místo (opět je vhodná teplá trouba).
Těsto by mělo vykynout asi na dvojnásobek. Doba kynutí těsta je přibližně tři čtvrtě hodiny.

Na dva plechy, rozetřeme trochu oleje a rozprostřeme pečicí papír.
Vykynuté těsto přendáme na vál (nebo pracovní desku), v rukou mírně zpracujeme a rozválíme na obdélník silný asi 4 mm.
Plát rozkrájíme na čtverce (cca 20 cm nebo více či méně, podle chtěné velikosti koláčků). Do středu každého čtverečku dáme cca 1 vrchovatou lžičku ztuhlé tvarohové nebo povidlové směsi.
Protilehlé cípy těsta spojíme a koláč v dlani ukoulíme do tvaru bochánku.
Klademe na plech s pečicím papírem asi 3 cm od sebe spojem dolů. Zakryjeme (utěrkou, potravinářskou fólií nebo alobalem) a necháme v pokojové teplotě znovu dokynout do zdvojnásobení velikosti (30-40 minut).
Zatím si připravíme drobenku.

Troubu předehřejeme na 170 °C.
Do středu vykynutých koláčků uděláme (např. opačným koncem vařečky) důlky, které plníme zpravidla opačným druhem náplně, nežli jsme použili dovnitř koláčků. My dáváme náplně obě.
V ploché misce metličkou rozšleháme vyklepnuté vejce se lžíci mléka.
Jednotlivé koláčky mašlovačkou potřeme a posypeme drobenkou.
Oba plechy dáme péci co nejvíce do středu předehřáté trouby.
Pečeme do zlatavé barvy koláčků (přibližně 15-20 minut). Abychom nemuseli spodní plech dopékat, po deseti minutách plechy prohodíme.

 

Postup na tvarohovou náplň:

V míse vařečkou utřeme změklé máslo s krupicovým i vanilkovým cukrem.
Vmícháme špetku soli a žloutky. Přidáme kostku měkkého tvarohu a důkladně promícháme. Dáme do chladu.

 

Postup na povidlovou náplň:

Do švestkových povidel vmícháme trochu rumu. Tím se povidla zjemní a získají aroma.
Přimícháme moučkový cukr (raději prosátý od hrudek) a směs necháme vychladit.

 

Postup na drobenku:

V míse smícháme máslo pokojové teploty s polohrubou moukou a cukrem.
Promícháváme (nejlépe rukama) tak dlouho, dokud nevznikne rovnoměrně hrudkovitá směs.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané