Moravská uzená kýta na grilu s fazolemi na kyselo

Z hlediska historického bychom mohli o „uzení“ s jistotou říci, že se jedná o nejstarší formu konzervování masa. Je zřejmé že, již v období pravěku před více než 80 000 lety, naši předkové tímto způsobem uchovávali ulovenou zvěř k pozdějšímu využití. Od dob, kdy se z lovců stali chovatelé se uzení masa stále vyvíjelo a na našem území převládalo v podobě, jak jinak, nežli po zabijačce vyudit prasátko.

Bohužel v dnešní době, pokud nedisponujeme domácí udírnou a nezachováme klasické vyuzení masa (včetně nasolení a naložení do patřičných surovin), nemáme téměř šanci koupit kvalitní uzené. Pod nálepkou „uzené“ jsou prodávány výrobky na hony vzdálené od opravdového vyuzení. V průmyslové výrobě se na maso pouze aplikuje tzv. udírenský kouř a do surovin jsou injekčně vpravovány polyfosfáty s vodou a éčky. Tyto produkty můžeme se zavřenýma očima používat pouze k tepelné úpravě, nikoli jako dobře vyuzené maso k přímé konzumaci.

Naše domácí kuchařka však není o chovatelství, pěstování a výrobě základních surovin (samozřejmě kromě domácích polotovarů). Naopak, vaříme převážně z běžně dostupných ingrediencích na našem trhu! Takže zakoupené uzené někde v supermarketu si řádně tepelně upravíme a soustředíme se na vymazlenou přílohu…

Suroviny:

(3 porce)

  • Moravské uzené 600g
  • Cibule 1 střední
  • Sádlo 2 lžíce
  • Fazole bílé 250g
  • Mrkev 1 menší
  • Petržel 1 menší
  • Česnek 3 stroužky
  • Bobkový list 2ks
  • Pepř černý celý cca 8 kuliček
  • Nové koření cca 4 kuličky
  • Tymián čerstvý 2 snítky
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Chilli papričky jemně mleté
  • Cukr
  • Ocet
  • Vývar zeleninový či masový cca 0,7l
  • Okurka nakládaná + lák
  • Máslo 1 lžíce
  • Mouka hladká 1lžíce
  • Zakysaná smetana na zjemnění

 

Postup:

V tomto receptu je stěžejní příprava přílohy, která vlastně dává ráz kompletního jídla. Fazole v hrnci nebo kastrolu zcela ponoříme do studené vody a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) namáčet, aby trochu nabobtnaly a alespoň částečně změkly.

Jako nezbytný doplněk k tomuto pokrmu si předem nebo během vaření přílohy osmažíme cibulku k podávání.
Cibuli nakrájíme na kolečka nebo na větší kostičky.
Na pánvi dostatečně rozpálíme sádlo, vložíme cibuli a za průběžného míchání restujeme dozlatova. Včas odstavíme z plotny, cibulka ještě dojde.

Připravíme trochu máslové jíšky.
Na malé pánvičce (nebo v rendlíku) rozpustíme lžíci másla, přidáme lžíci hladké mouky a za stálého míchání krátce orestujeme, aby vznikla světlá řídká jíška, kterou dáme stranou zchladnout.

Kořenovou zeleninu očistíme.
Česnek oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme.
Nakládanou okurku nakrájíme hodně najemno.

Před samotným vařením fazole scedíme a v cedníku propláchneme. Vrátíme do hrnce, zalijeme vývarem tak, aby byly fazole dostatečně ponořené (cca 2 cm). Osolíme (cca 1 lžička), opepříme (několik špetek), přihodíme očištěnou mrkev a petržel (vcelku, nebo pouze překrojené) a česnek. Přidáme divoké koření (bobkový list, pepř celý, nové koření) a čerstvý tymián uzavřené v čajovém sítku.

Přivedeme k varu a vaříme mírným varem (nejprve zaklopené) téměř do měkka. Asi po půl hodině přidáme 2 lžičky cukru a 2 lžíce octa (to z důvodu vniknutí všech chutí do fazolí). Doba vaření se liší podle kvality a druhu fazolí (i jejich stáří), a též doby namočení. Je přibližně 1 ½ hodny. Je důležité ohlídat bod zlomu měknutí a dbát, abychom fazole nerozvařili. V průběhu vaření hlídáme stav tekutiny, v případě potřeby doléváme vařící vodu nebo vývar.
V okamžiku, kdy fazole začnou měknout vaříme dále nezaklopené a redukujeme tekutinu na malé množství (s měkkými fazolemi by tekutina měla být tak 1cm po dně hrnce). Vyjmeme vyvařenou mrkev, petržel a česnek i sítko s kořením. Přidáme jemně nasekané nakládané okurky i s několika lžícemi láku. Měkké fazole opatrně zahustíme cca lžičkou máslové jíšky, promícháme, ochutnáme. Chuť již částečně dochucené přílohy na začátku a během vaření nyní pouze dle potřeby doladíme do sladkokyselé, příjemně pikantní chuti (opět solí, cukrem, octem, případně ještě přiostříme jemně mletými chilli papričkami).
Ještě krátce provaříme a odstavíme.
Před podáváním do fazolové přílohy vmícháme lžíci zakysané smetany.

Uzené maso nakrájíme na cca 1,5 cm široké plátky.
Vložíme na rošt a dáme do rozpálené trouby na 200 °C (na vrchní příčku) zapnuté na funkci gril.
Maso prudce grilujeme cca 5 minut z každé strany.
Ještě vhodnější je grilování na roštu zahradního grilu.

Grilované moravské uzené podáváme ozdobené smaženou cibulkou společně s fazolemi na kyselo.
Vhodný doplněk je kousek nakládané okurky, nakládané cibulky či jiná zelenina…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané