Minutkový pikantní guláš z vepřového karé

Všichni víme, že naše země je gulášovou velmocí. Guláš dokážeme uvařit snad z čehokoliv a s čímkoliv, s masem i bez masa. Maso v guláši však jednoznačně vítězí, bez něj to není ono. Ale právě vaření či dušení masa v guláši obvykle staví tuto českou specialitu do kategorie pokrmů s delší tepelnou úpravou.
Český kuchtík si poradí i v této situaci a guláš dokáže „vystřihnout“ doslova za pár minut. Stačí k tomu použít maso vhodné k minutkovému zpracování a znalosti o rychlé úpravě jednotlivých druhů mas.

Druhů mas na „minutku“ známe spoustu (nejen z vepřového). Původně jsme šli koupit vepřovou kýtu nebo panenku, ale narazili jsme na karé v cenové akci (vyšlo levněji, nežli bůček). Vepřové karé je jemné maso, i když poněkud sušší, ale přesto vhodné na tento recept.

Základem pro přípravu vepřového minutkového guláše je vždy předem naložené maso. K tomuto účelu je nejlepší si čerstvě v hmoždíři nadrtit svou kořenící směs. Potom stačí kousky masa prudce orestovat a ostatní čas při přípravě této „minutky“ věnujeme pouze přípravě omáčky, případně přílohy…

Suroviny:

(4 porce)

  • Vepřové karé (bez řetízku) cca 800g
  • Olej (slunečnicový, řepkový)
  • Cibule 1 větší
  • Kmín drcený 1 špetka
  • Paprika čerstvá
    (nejlépe 2 poloviny různých barev) 1ks
  • Feferonka čerstvá 1ks
  • Česnek 2 středně velké stroužky
  • Rajčatový protlak 1 lžíce
    (recept v kap, „Domácí polotovary”)
  • Rajčata čerstvá 3 menší
  • Vývar cca 2dl
  • Sůl na dochucení
  • Majoránka sušená 1 hrst
  • Jarní cibulka a čerstvý salát
    (např. Little Gem) na zdobení

 

Na naložení:

  • Sůl ¾ lžičky
  • Kmín celý 1 lžička
  • Pepř černý celý 1 lžička
  • Sušené chilli papričky 2ks
  • Olej (slunečnicový, řepkový)

Postup:

Do hmoždíře dáme lžičku kmínu, lžičku kuliček černého pepře, dvě (překrájené) sušené chilli papričky a vše rozdrtíme na co nejjemnější prášek.

Omyté a osušené vepřové karé nakrájíme na kostičky velké cca 3-4 cm a vložíme do vhodné nádoby (nejlépe do uzavíratelné dózy). Kostky masa prosolíme a obalíme v připravené kořenící směsi. Zalijeme olejem tak, aby maso bylo zcela ponořené (díky dostatku oleje osolené maso pouští pouze minimum své vlastní šťávy), ještě promícháme, uzavřeme (nebo alespoň zakryjeme potravinářskou folií) a dáme do chladu marinovat nejméně na 24 hodin, ale lépe na 2-3 dny.

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky (ne zcela najemno).
Papriku podélně překrojíme, zbavíme stopky i jadýrek a nakrájíme na tenké proužky (můžeme použít dvě poloviny paprik různých barev).
Čerstvou feferonku podélně překrojíme a příčně nakrájíme na tenká půl kolečka (ponecháním části semínek zvýšíme pikantnost pokrmu).
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na jemné plátky.
Rajčata nařízneme proti straně „bubáka“ do kříže a dáme na několik minut spařit do vroucí vody. Vyndáme, zchladíme ve studené vodě, sloupneme slupku, zbavíme „bubáka“ a nakrájíme na větší kousky (vložíme do misky včetně veškeré šťávy, kterou rajčata uvolnila při krájení).
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Připravíme si alobal.

V pánvi s vyšším okrajem (nebo kastrole) rozpálíme po dně olej. Do hodně rozpáleného oleje vkládáme jednotlivé kostky masa (nejprve polovinu z množství pro čtyři porce) a prudce, při plném výkonu sporáku, bez míchání restujeme cca 2 minuty. Poté kostky otočíme (třeba pomocí kleštiček), stejně prudce maso orestujeme další 2 minuty z druhé strany. Maso by po rozkrojení mělo být uvnitř růžově, nikoli krvavé! Takto orestované kostky masa okamžitě přendáme na připravený alobal, zabalíme a uchováme na teplém místě (po dobu přípravy omáčky zabalené maso ještě změkne). Stejným způsobem orestujeme a uchováme i druhou polovinu masa.

Do rozpáleného výpeku z masa vhodíme kostičky cibule, které společně se špetkou drceného kmínu za častého míchání orestujeme dozlatova. Přidáme na okamžik rozvonět plátky česneku, dále v základu krátce zarestujeme lžíci rajčatového protlaku (dobře vyrestovaný domácí protlak je nejlepší). Přidáme nakrájenou papriku i feferonku a ještě chvilku restujeme. Nakonec přihodíme kousky rajčat (včetně veškeré šťávy, která se uvolnila při krájení) zalijeme trochou horkého vývaru, osolíme (zpočátku ¼ lžičky postačí) a za občasného zamíchání vaříme na vyšším stupni sporáku do zredukování tekutiny na konzistenci hustší omáčky.
Do hotové omáčky vmícháme kostičky karé z alobalu včetně veškeré uvolněné šťávy, v dlaních promnutou sušenou majoránku a dle potřeby dochutíme solí.

Servírujeme ozdobené jarní cibulkou, případně doplněné čerstvými listy salátu (např. Little Gem).

Jako přílohu k minutkovému guláši nepodáváme knedlíky, hodí se spíše rýže, těstoviny nebo třeba bramboráčky (recept v kap. „Přílohy).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané