Míchaná vejce na slanině a cibulce

I když můžeme „míchaná vejce“ připravit na mnoho způsobů, s přidáním různých surovin a ingrediencí podle našich chutí, více či méně tepelně zpracované do žádané konzistence, vždy se musí jednat o jídlo vycházející z viditelné struktury zamíchaných vajec, to znamená, vidět ve struktuře pokrmu žloutek i bílek. Rozšleháním vajec metličkou před, nebo dokonce během tepelné úpravy, nejsou v žádném případě míchaná vejce. To je jiný recept, na „Šlehaná vejce“.

U přípravy míchaných vajíček máme mnohem větší prostor měnit ráz pokrmu, nežli u vajec šlehaných. Před vlastním zamícháním vajec můžeme na pánvi, například zesklovatět cibulku, zkřehnout zeleninu, orestovat uzeninu apod. Též v použití tuku máme na výběr (máslo, slanina, olej či sádlo)…

Suroviny:

(2 porce)

  • Čerstvá vejce 4ks
  • Slanina (špek) 70g
  • Cibule 1 malá
  • Sůl
  • Mleté chilli papričky
  • Čerstvé bylinky na zdobení
    (petrželka, libeček, pažitka apod.)

Postup:

Slaninu nakrájíme na menší kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Čerstvé bylinky nasekáme.

Vejce vyklepneme do misky, mírně osolíme (cca 1-2 špetky, slanina je slaná), pikantnost dodáme dle chuti mletými chilli papričkami a velmi lehce zamícháme vidličkou, pouze tak, aby se žloutek porušil, ale s bílkem nespojil. Vajíčka vidličkou ani metličkou nešleháme, metlička ke zhotovení míchaných vajec vůbec nepatří!

Do ploché pánve vložíme nejprve kostičky slaniny, které necháme na středním stupni sporáku (za častého míchání) pouze zesklovatět tak, aby špek pustil po dně pánve tuk. Přihodíme cibulku, kterou necháme též zesklovatět a sporák ztlumíme na minimum.
Cibulku se slaninou shrneme ke straně pánve a do volného místa vlijeme vejce, která necháme chvilku zatáhnout. Dále pomalu vejci mícháme (plochá vařečka je nejvhodnější) a postupně zapracováváme do vajec cibulku a slaninu ze strany pánve. Důležitá je stále viditelná struktura vaječných žloutků a bílků. Takto vajíčka pozvolna tepelně upravujeme do požadované konzistence (někdo má raději hodně řídká, někdo dává přednost trochu tužší konzistenci) a ihned servírujeme na připravené talířky a zdobíme nasekanými čerstvými bylinkami.

Míchaná vejce na slanině a cibulce jsou skvělý snídaňový pokrm. Podáváme s oblíbeným čerstvým pečivem, které dle libosti můžeme ještě doplnit máslem nebo dobrým taveným sýrem a zeleninou (rajčátky, paprikou či salátovou okurkou apod.)…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané