Meruňky dobře omyjeme (namočené ve dřezu), po vyjmutí z vody necháme přes cedník odkapat. Odpeckujeme (jednoduše plod podélně rukami rozlomíme a vyjmeme pecku). Vypeckované meruňky nakrájíme na drobnější kousky (cca 1-2cm).
Do rychlovarné konvice dáme vařit vodu.
Cukr vsypeme do hrnce (kastrolu či pánve s vysokým okrajem) s nepřilnavým povrchem. Pozvolna, na mírném stupni sporáku, za občasného (později častého, až neustálého) míchání necháme cukr částečně zkaramelizovat. To je moment, kdy vhodíme nakrájené meruňky. Podlijeme trochou vřící vody, teplotu sporáku zvýšíme (abychom dosáhli bodu varu) a mírným varem provařujeme cca 15-20 minut do hustší konzistence. Během provařování kousky meruněk klasickým šťouchadlem na brambory mírně namačkáme. Džem ochutnáme, sladkost regulujeme citronovou šťávou. Odstavíme ze sporáku a máme pravý džem s kousky ovoce.
Pokud chceme marmeládovější (jemnější, ale hustší) produkt, tak při provařování meruňky rozšťoucháme najemno, nebo krátce tyčovým mixérem rozmixujeme. Tímto způsobem vytváříme marmeládu, nikoli džem s viditelnými kousky ovoce. V tomto případě ponecháme marmeládu na sporáku probublávat za častého míchání delší čas (do většího zhoustnutí).
Vychladnutý džem či marmeládu plníme do sterilizovaných menších uzavíratelných sklenic a sterilujeme (zavařujeme) obvyklým způsobem (při teplotě do 85 °C cca 20 minut). Skladujeme v temnu a chladu.