Meruňková tvarohová zmrzlina

Meruňka obecná (Prunus armeniaca, synonymum Armeniaca vulgaris) je strom z rozsáhlého rodu slivoň (Prunus), kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka. Pochází z Číny a do Evropy se dostala přes Arménii počátkem našeho letopočtu. V Česku je nejrozšířenější odrůda Velkopavlovická s poměrně velkými plody výborné kvality. Je však citlivá na jarní mrazy a houbové choroby. Plody meruňky jsou peckovice s oranžovým oplodím, dozrávají většinou uprostřed léta. Velmi chutné plody meruněk různých vyšlechtěných odrůd jsou bohaté na vitamin A a draslík.

Nabídka po meruňkách v období jejich dozrávání převyšuje poptávku a ceny se díky tomu pohybují v příznivých relacích, tedy pokud květy meruněk brzy z jara nepomrznou. Toho neváháme využít třeba k přípravě výborné tvarohové zmrzliny s tímto vynikajícím ovocem…

Suroviny:

Suroviny na zmrzlinu:

(cca 1,5 litr zmrzliny)

  • Meruňky vypeckované 350g
  • Voda 0,5dl
  • Citronová šťáva z ½ citronu
  • Cukr krupicový 220g (celkem)
  • Smetana ke šlehání (min. 33%) 250ml
  • Mléko plnotučné 750ml
  • Tvaroh měkký (tučný) 250g
  • Žloutky z čerstvých vajec 6ks
  • Vanilkové aroma 1 lžíce
  • Sůl 1 špetka
  • Kukuřičný škrob 1 lžíce

 

Suroviny na zdobení:

(množství dle počtu porcí)

  • Smetana ke šlehání (min. 31%)
  • Čerstvé meruňky (vypeckované)
  • Meruňkový rozvar (marmeláda)

Postup:

Jestliže budeme při výrobě zmrzliny využívat malý domácí zmrzlinovač, dáme jeho košík (celou spodní část) na min. 12-14 hodin vymrazit do mrazáku běžné teploty -22 °C. Nedisponujeme-li tímto strojem, dáme si vymrazit nerezovou mísu.

Vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky (ne zcela najemno).
Z celkového množství cukru odvážíme 100g, který vložíme do kastrůlku a necháme na středním stupni sporáku rozehřát. Těsně před tím, než začne cukr karamelizovat, přihodíme kousky meruněk, zakápneme troškou vody a přidáme citronovou šťávu. Přivedeme k varu a za průběžného míchání středním varem provařujeme, dokud se tekutina téměř nevyvaří (trvá to cca 15-20 minut).
Odstavíme ze sporáku (malou část tohoto rozvaru, který je po úplném vychladnutí – vychlazení kvalitní meruňková marmeláda, si můžeme odebrat na zdobení zmrzlinových pohárů).

Do mističky nasypeme lžíci kukuřičného škrobu, zakápneme cca dvěma lžícemi mléka a metličkou rozmícháme na kašičku (necháme stranou, ale před použitím znovu promícháme).
Připravíme si k ruce všechny ostatní suroviny (mléko plnotučné, smetanu, žloutky oddělené od bílků, zbytek cukru, tvaroh, vanilkové aroma, sůl).
Do dvojitého dna mlékovaru (pískáčku) dolijeme vodu. Vlijeme mléko, přidáme polovinu zbylého cukru a lžíci vanilkové esence. Přivedeme k varu (mlékovar začne pískat) a za průběžného míchání povaříme 4 minuty. Vmícháme připravený škrob rozmíchaný s mlékem, přidáme meruňkový rozvar a za rychlejšího stálého míchání vaříme do mírného zhoustnutí (ještě asi 2-3 minuty).
Odstavíme a necháme trochu zchladnout.

Smetanu ve vhodné (vyšší) nádobě metlou (např. tyčovým mixérem) vyšleháme do husté šlehačky.

Do robotové mísy dáme vaječné žloutky, přisypeme zbylou (poslední) část cukru a za pomoci robota metlou šleháme do pěny (trvá to chviličku).
Do žloutkové pěny za stálého šlehání postupně vpracujeme tvaroh.
Nyní pomalu přiléváme teplou (nikoli horkou) mlékovou směs s meruňkami z pískáčku.
Nakonec pomalu vmícháme tuhou šlehačku a tuto zmrzlinovou směs dáme (zakryté alobalem) do lednice dobře vychladit (až na ledničkovou teplotu, to jsou 4 °C). Doba řádného vychlazení je minimálně cca 5 hodin.

K vymražené nádobce zmrzlinovače přidáme ostatní součásti (včetně míchací metly), uvedeme vchod a otvorem pro vkládání surovin vlijeme vychlazenou meruňkovou směs. Stroj necháme pracovat cca 40 minut. Sejmeme vrchní komponenty ze stroje, nádobku zakryjeme alobalem (pokud není součástí našeho zmrzlinovače originální víko) a dáme zmrzlinu na několik hodin „dotuhnout“ do mrazáku. Od malého domácího zmrzlinovače nečekejme hotovou tuhou zmrzlinu. Pouze usnadní práci a čas s dlouhodobým častějším promícháváním po dobu domražování.

Nemáme-li k dispozici stroj na výrobu domácí zmrzliny, dobře vychlazenou meruňkovou směs jednoduše vlijeme do namrazené nerezové mísy, zakryjeme alobalem a dáme tuhnout do mrazáku. Doba řádného ztuhnutí zmrzliny je o něco delší a hlavně v počátečních hodinách musíme několikrát směs promíchávat.

Více ztuhlou zmrzlinu před servírováním necháme v pokojové teplotě 10-15 minut povolit.
Zmrzlinu můžeme servírovat do misek či zmrzlinových pohárů pomocí kulatých zmrzlinových kleští, různých zakulacených zmrzlinových naběraček nebo jednoduše lžíci.

Meruňkový zmrzlinový pohár můžeme vhodně doplňovat čerstvými nakrájenými meruňkami a šlehačkou, kterou zhotovujeme těsně před podáváním zmrzliny v množství potřebném na počet porcí (smetanu min. 31% metlami ručního mixéru v hlubší misce vyšleháme dotuha).
Přizdobit můžeme meruňkovým rozvarem, který má ve ztuhlém stavu podobu domácí marmelády…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané