Medovník je druh dortu medově-karamelové chuti, který má staletý slovanský původ. Mezi lidmi koluje značné množství receptů na ten „zaručeně nejlepší medovník“. Tyto recepty však mají vždy společné tři hlavní ingredience: med, karamelizované slazené mléko a vlašské ořechy. Na Moravě se peče dort podobného složení pod názvem „Marlenka“.
Český „Medovník“ i moravská „Marlenka“ se těší velké obliby, čehož využily firmy, které si přivlastnily tyto názvy a zaregistrovaly je pod ochrannou známku (aby tak nerušeně byly výhradními dodavateli těchto výrobků s těmito názvy do cukráren, kaváren, restaurací a k další distribuci), samozřejmě s údajně svými originálními recepturami, které jsou „tajné“, takže je zaplať pánbůh nelze publikovat v naší domácí kuchařce a vystavovat se tak jakémukoli střetu s registrovanou značkou (to se ostatně týká snad pouze výroby a prodeje). Jen mě tak napadlo, zdali si někdo zaregistruje třeba guláš nebo svíčkovou, samozřejmě též se svou originální recepturou!
Medovník je velmi sladký, i když po medu lahodným moučníkem. Mnoho lidí jej právě pro tu výraznou sladkost miluje. Máme však plno přátel a známých, kteří medovníku nejsou nakloněni právě pro jeho přílišnou sladkost. My se však nacházíme v domácí české kuchařce, kde si své kulinářské výrobky ladíme k obrazu svému. Proto těm, komu nevyhovuje sladkost této české speciality, při pečení medovníku podle našeho receptu doporučujeme snížit uváděné množství cukru až o jednu třetinu. Důležitým upozorněním je, že na výrobu medovníku používáme výhradně rostlinné tuky…