Medailonky z telecí kýty s omáčkou demi glace

Telecí maso je maso z telat, mladých kusů tura domácího. Má velmi jemnou, až mírně nasládlou chuť a růžovo-červené voňavé maso obsahuje málo tuku. Je to maso libové a lehce stravitelné, proto bývá velmi často součástí dětské a dietní stravy. Telecí kýta je ta část masa z mladých kusů hovězího dobytka, kterou vídáme na pultech našich obchodních řetězců či řezníků nejčastěji a díky jemnosti tohoto masa nemusíme váhat s nákupem třeba kousku masa na minutku pro dvě osoby.

Demi glace je omáčka, kterou vyrábíme z telecích kostí a hodně zredukovanou uchováváme například v podobě kostiček v mrazáku jakožto domácí polotovar. Rozhodně se jednou za čas vyplatí si demi glace doma připravit do zásoby i když je vlastní výroba časově delší. Hotový bezéčkový demi glace nikde nekoupíme a se syntetickými polotovary takto pojmenované je to stejné, jako bychom chtěli uvařit poctivý vývar z nějaké kostky či z prášku. Takové výrobky nemají v gastronomii žádné místo a v domácí kuchyni už vůbec ne!
V mrazáku může náš domácí polotovar vydržet měsíce i léta a jednoho dne jako když jej najdeme. Například při přípravě našeho rychlého receptu, kdy domácí demi glace vytváří šťávu k minutkové úpravě telecí kýty. Tu pouze navíc ovoníme kouskem kvalitního uzeného masa a chuť podpoříme nakládanou okurkou…

Suroviny:

(2 porce)

  • Telecí kýta cca 400g
  • Sůl (mořská, alpská himalájská)
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Olej (řepkový, slunečnicový)
  • Uzené maso
    (kýta, plec, kladenská pečeně, cikánka,
    debrecínka, moravské uzené apod.) 150g
  • Nakládaná okurka 1 střední
  • Jarní cibulka 1-2ks
  • Demi glace cca 40g (2 kostičky)
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Voda

Postup:

Z očištěné, opláchnuté a osušené telecí kýty nakrájíme (přes vlákno) medailonky silné cca 2,5 cm, velké cca 5-8 cm, které na prkénku (pracovní ploše) rukou namáčkneme (nenaklepáváme paličkou). Okraje na 2-3 místech mírně nařízneme.
Maso z obou stran posolíme mletou hrubozrnnou solí, okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem a pikantnost dodáme mletými chilli papričkami. Medailonky vložíme do uzavíratelné misky, potřeme citronovou šťávou (která společně se solí podporuje křehčení masa) a zalijeme rostlinným olejem. Uzavřeme víkem (nebo zakryjeme alobalem) a necháme do druhého dne marinovat.

Uzené maso nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky.
Nakládanou okurku nakrájíme na tenká půl kolečka.
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka (oddělíme světlou a zelenou část).

Po dně ploché pánve dáme rozpálit trochu čerstvého oleje (ne z marinování masa). Vložíme telecí medailonky, které prudce (sporák naplno), ale krátce orestujeme (z každé strany 1,5-2 minuty). Delší tepelnou úpravou hovězí i telecí maso začne rychle tuhnout! Orestované medailonky, které by měly mít uvnitř stupeň propečení médium (růžové), okamžitě zabalíme do alobalu (nebo alespoň na talíři zakryjeme) a necháme pár minut odpočinout.

Tento čas využijeme ke zhotovení omáčky (šťávy).
Do rozpáleného výpeku z restování masa vhodíme kostičky uzeného masa a plátky okurek. Za občasného míchání minutku orestujeme, přihodíme světlejší kolečka jarní cibulky, která krátce zarestujeme do světle zlatavé barvy. Přidáme kostičky zredukované demi glace omáčky a nastavíme trochou horké vody i šťávou z odpočívajících medailonků. Necháme krátce přejít varem a odstavíme ze sporáku.

Křehké telecí medailonky servírujeme přelité upravenou demi glace omáčkou včetně kousků uzeného masa, koleček cibulky a plátků okurek. Zdobíme zelenou částí nakrájené jarní cibulky.
Jako příloha se velice hodí například šťouchané brambory s máslem a jarní cibulkou…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané