Maltézská omáčka

Maltézská omáčka je vlastně honosnější název pro další způsob dochucení a doplnění (hlavně nezbytným pomerančem a šunkou) domácí majonézy, navíc zjemněnou šlehačkou. Vzhledem k přidávání čerstvé pomerančové šťávy musíme počítat s řidší konzistencí omáčky.
Jako základ pro zhotovení maltézské omáčky můžeme místo majonézy použít studenou holandskou omáčku.

Lahodná maltézská omáčka je vhodná hlavně k zeleninovým pokrmům (chřestu, květáku, brokolici, cuketě, patizonu apod.), ale i k mletým masům.

Suroviny:

  • Základní majonéza (ze tří žloutků)
  • Smetana ke šlehání
    (min. 31%) 120ml
  • Šunka najemno nakrájená 50g
  • Šťáva z poloviny pomeranče
  • Worcestrová omáčka pár kapek
  • Sůl, cukr a bílý pepř,
    pár kapek citronové šťávy
    k případnému dochucení
  • Nasekané čerstvé bylinky
    (pažitka, hladkolistá petrželka)

Postup:

Připravíme základní majonézu co nejhustší konzistence (recept v této kapitole), kterou necháme v lednici řádně vychladit (dotuhnout).

V misce (metličkami ručního šlehače) nebo v robotu vyšleháme smetanu.

Do majonézy postupně zamícháme najemno nakrájenou šunku a pomerančovou šťávu. S citronovou šťávou raději opatrně (je obsažena již v základní majonéze) a dochutíme několika kapkami worcestrové omáčky, případně solí, cukrem a pepřem. Ušlehanou smetanu vmícháme až naposledy. Šlehačka udrží hustší konzistenci omáčky pouze na okamžik, dále dip začne postupně řídnout a ani dalším zchlazením neztuhne. Proto maltézskou omáčku ihned po zhotovení podáváme.

Zdobíme nasekanými čerstvými bylinkami.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané