Bábovky s olejem a tvarohem zajišťují jejich hebkost a vláčnost.
Není od věci přidat trochu máku, a tím vytvořit dokonalou bábovkovou specialitu, třeba hrnkovou metodou…
Makovo-tvarohová bábovka
Suroviny:
(1 střední bábovková forma)
měříme na hrnky (2dl)
- Vejce 2ks
- Sůl 1 špetka
- Měkký tvaroh tučný 250g
- Olej (slunečnicový nebo řepkový) 1 hrnek
- Cukr krystal 2 hrnky
- Mouka polohrubá 2 hrnky
- Jedlá soda 2 lžičky
- Mák nemletý ½ hrnk
- Olej na vymazání formy
- Strouhanka na vysypání formy
- Cukr moučkový na posypání
Postup:
Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme prosátou strouhankou, kterou nešetříme, při pečení nám tak díky ní vznikne křupavá zlatavá kůrčička.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Oddělíme žloutky od bílků.
V robotové míse metlou vyšleháme žloutky s cukrem dohladka a postupně zašleháme tvaroh a olej.
Z bílků (se špetkou soli) vyšleháme tuhý sníh (např. tyčovým mixérem s metlou).
Do prosáté (provzdušněné) mouky (ve zvláštní míse) přimícháme jedlou sodu (ta slouží k větší nadýchanosti bábovky-tvaroh těsto naopak sráží) a mák.
Sypkou směs přidáme do mísy ke žloutkové směsi. Promícháme.
Nakonec lehce vmícháme bílkový sníh.
Těsto vlijeme do připravené, vysypané formy a dáme péci do středu předehřáté trouby na 35 minut. Poté troubu zvýšíme na 200 °C a dopečeme dalších 5 minut.
Na závěr provedeme zkoušku vpichem špejlí, ta by měla zůstat po vyjmutí suchá. Lepkavá špejle značí, že je potřeba ještě o nějakou minutku pečení prodloužit.
Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme. Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme zcela zchladnout.
Před podáváním celou bábovku nebo jednotlivé porce můžeme sypat moučkovým cukrem.