Makarony s kuřecími prsíčky a bešamelovou kari omáčkou

Špagety s dírou uprostřed, tak já obvykle nazývám makarony (můžeme psát i makaróny). A je to vlastně pravda, protože makarony (Maccheroni) jsou těstoviny velmi podobné špagetám a jsou vždy duté. Pouze délka, případně i šířka této italské těstoviny se mění dle regionu nebo dokonce země, ve které se vyrábějí. Můžeme se setkat třeba s americkými „macaroni“, což jsou krátké duté a zahnuté těstoviny připomínající spíše delší a tenčí česká kolínka. Pro dlouhou a tenčí pastu, zmíněné duté špagety, je velice známý název „Bucatini“ z neapolské oblasti (buco je italsky díra, bucato znamená probodnutý).
Italové tento druh „pasty“ přímo zbožňují. Není se čemu divit, protože makarony, právě díky své dutosti daleko lépe vstřebávají omáčku, nežli třeba špagety. Makarony smíchané s omáčkou mohou na první pohled působit sušším dojmem, ale opak je pravdou. Takový pokrm je skvěle vláčný.

O našem receptu se nedá říci, že je přímo italský. Prolíná se zde mezinárodní kuchyně. Italská pasta a sýr, francouzská omáčka i asijské koření. O masité doplnění si přímo říkají všude oblíbená kuřecí prsíčka, která pro maximální zachování šťavnatosti vaříme v páře…

Suroviny:

(2 porce)

  • Makarony (dlouhé) 200g
  • Kuřecí prsa 300g
  • Olej (slunečnicový, řepkový) cca 1dl
  • Rajče 1 větší
  • Čerstvá bazalka
  • Čerstvě mletý barevný pepř
  • Mleté kari koření
  • Sůl
  • Máslo 1 lžíce
  • Mouka hladká 1 lžíce
  • Mléko cca 3dl
  • Sýr Parmazán
    (jemně nastrouhaný) 1 lžíce

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme přes vlákno na silnější nudličky a dáme do mísy. Osolíme, opepříme barevným pepřem, okořeníme mletým kari kořením, zakápneme olejem a dobře promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu několik hodin proležet (nejlépe do druhého dne).

Do parního hrnce doplníme vodu a do odkapávací misky (pod koš) vložíme hrst lístků bazalky a rozčtvrcené rajče. Do koše parního hrnce vyskládáme marinované kuřecí nudličky, zakryjeme a v páře dusíme doměkka (cca 20-30 minut).

Dáme vařit osolenou vodu (cca 2 lžičky) s kapkou oleje na těstoviny a připravíme bešamelovou omáčku.

V kastrole (v hrnci) rozpálíme máslo, přidáme hladkou mouku a na vyšším stupni sporáku krátce, při častém míchání orestujeme. Do vzniklé světlé jíšky přiléváme (za stálého míchání metličkou) chladné mléko, až vznikne krémová omáčka, ve které rozpustíme nastrouhaný parmazán. Omáčku dochutíme solí, barevným mletým pepřem a kari kořením. Za stálého míchání (metlou) ještě pozvolna provařujeme cca 5minut (potřebnou konzistenci bešamelu dolaďujeme případným přidáním mléka). Nakonec vmícháme hrst jemně nasekaných lístků bazalky a odstavíme. Mějme na paměti, že bešamel při chladnutí poměrně rychle houstne (tuhne).

Souběžně uvaříme pastu al dente (čas vaření záleží na druhu výrobku, respektive těsta, řídíme se výrobcem), nejlépe tak, aby se těstoviny dovařovali ve stejný čas jako omáčka. Makarony scedíme, ihned smícháme s bešamelovou omáčkou a servírujeme na hluboký talíř. Navrch klademe kuřecí nudličky, ozdobíme čerstvými listy bazalky a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané